5:26 am
18 Юли 2024
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Регистрация на фирма - съвети

Какво трябва да знаем, преди да регистрираме фирма

 

Наред с огромните удари, които нанесе, икономическата криза откри и редица възможности за правене на бизнес. Цели сектори от икономиката се промениха, заради фалити на утвърдени компании, които обаче работеха неефективно, разчитайки на стара слава и натрупаната инерция от прехода. Някои пазарни ниши, които бяха плътно заети и непробиваеми, сега се оказаха освободени от крупни фирми, заемащи значителен пазарен дял. Така много хора решиха да започнат бизнес именно в кризата, решени да се утвърдят на пазара с правилна стратегия и финансова дисциплина. Някои от тях решават да атакуват дейности, финансирани от европейските фондове, други се ориентират към експортно ориентирани отрасли, трети просто откриват фирма, решени да сбъднат мечтата си за реализиране на собствен бизнес.

 

За жалост по-големия дял от желаещите да правят бизнес, започват без предварителна стратегия, финансова и управленска обезпеченост. Голяма част от тях са лица, останали без работа и решили да рискуват и да регистрират фирма без особена подготовка. Така всеки ден Агенция по вписванията регистрира стотици фирми. За жалост статистиката сочи, че повече от 75% от тях фалират до петата години след регистрирането си.

 

Решението за стартиране на нов бизнес е изключително деликатно и трябва да се подсигури със сериозно планиране и анализиране. Първата бюрократична процедура, с която неминуемо се сблъсква всеки предприемач, е регистрирането на фирма.

 

Ако сте стигнали до този етап в процеса на стартиране на нов бизнес, пред себе си имате 2 варианта на действие. Първият е сами да се опитате да регистрирате фирмата си. В интернет има достатъчно информация, включително готови процедури, които да ви помогнат да оформите необходимите документи и да завършите регистрацията. Рискът тук произхожда от това, че при най-малката грешка може да получите отказ и да изгубите държавната такса за регистрация на фирма, която сте платили. Освен това ще изгубите и ценно време, както и нерви, неминуемо съпътстващи всеки, който не е добре подготвен да се пребори с тежките бюрократични процедури.

 

Другия вариант е да се доверите на някой, който се занимава професионално с регистрации на фирми. Така спокойно ще се концентрирате върху планирането на бъдещия си бизнес, като ще получите и съвети относно различни тънкости по отношение на осигуряване, данъчно облагане, счетоводно отчитане и т.н., които трябва да се предвидят преди регистрирането на фирмата. Предвид конкуренцията сред лицата, занимаващи се с регистрация на фирми (адвокати, счетоводни къщи и т.н.), таксите за услугата вече са сравнително приемливи.

 

Ако все пак се спрете на първият вариант и успеете сами да подготвите необходимите документи, ще ви обърнем внимание на някои деликатни моменти, които е добре да знаете при регистрация на фирмата:

 

1. Внимателно помислете коя ще е най-подходящата правна форма на бъдещото дружество - ООД, ЕООД, ЕТ, СД, ДЗЗД, АД и т.н. Освен различните процедури и такси при регистрирането, има и някои различия по отношение на данъчно облагане, осигуряване, счетоводно обслужване, както и различни административни ангажименти, строго специфични за отделни правни форми. Ако сами не може да се справите с този избор, може да се консултирате с юрист и счетоводител.

Преди да започнете с регистрацията на фирмата си, може да прегледате и нашата статия за предимствата и недостатъците на най-популярните правни форми – ООД / ЕООД и ЕТ.

 

2. За да спестите време и допълнителна такса от 50 лв. за запазване на име, може веднага след като проверите дали е свободно в електронната система, да побързате да подготвите и входирате необходимите документи. При проверката обаче освен липса на съвпадения в изписването на фирмата, трябва да проверите и за идентичност в изговарянето. Последното често е повод за откази с аргументацията, че това води до нарушаване на чл.7, ал. 2 от ТЗ, а именно „Фирмата трябва да отговаря на истината, да не въвежда в заблуждение и да не накърнява обществения ред и морала“. Еднаквостта в изговарянето с вече регистрирано наименование на фирма, се смята за въвеждане в заблуждение. Пример: при вече регистрирана фирма „ПРОТЕК“, няма да може да се регистрира „ПРО-ТЕК“ или „ПРОТЕКК“, защото фирмата не може да изпълни функцията по индивидуализация на търговеца при изговаряне.

 

3. Ако ще регистрирате капиталово дружество (ООД, ЕООД и т.н.), ще се наложи да откриете набирателна сметка и да внесете уставния капитал. Повечето банки обаче, успяват да убедят вносиетлите-съдружници, че документа, доказващ внасянето на капитала, задължително трябва да е под формата на т. нар. „Удостоверение за внесен в банката капитал”. Наименованието му може да е различно в различните банки, но целта винаги е една – да вземат допълнително 30-40 лева такса за издаването му. Освен това той се подписва от регионалния управител и обикновено ви подканят да си го получите на другия ден. На практика това удостоверение е напълно излишно, защото вносната бележка, която получавате при внасянето на парите, е безспорен легитимен документ, доказващ внесения капитал при регистрация на ЕООД / ООД.

 

4. При електронно входиране на документите за регистрация на фирма, държавната такса е 50% от стандартната. Например при регистрация на ЕООД таксата ще бъде 80 лв., вместо стандартните 160 лв. За целта обаче, трябва да притежавате квалифициран електронен подпис. Закупуването му, заедно със смарт карта и карточетящо устройство, струва приблизително толкова, колкото ще спестите от операцията, но ще може да ползвате електронния подпис като физическо лице за 1 година.

 

5. Ако ще подавате документите на хартиен носител, трябва да знаете, че документите могат да се входират във всяка една териториална дирекция на Агенция по впиванията в страната. Например ако седалището и адреса на управление на фирмата ще е в гр. Търговище, без проблем подаването на документите може да стане в ТД на АВ в гр. Пловдив, ако така ще е по-удобно за вас.

 

6. Агенцията по вписванията трябва да разгледа документите и да се произнесе в срок от 3 работни дни. Всеки може да проверява дали регистрацията на фирмата е готова онлайн в интернет сайта на Агенцията.

 

7. Първото нещо, което трябва да свършите след като фирмата е регистрирана, е да си поръчате фирмен печат. За целта не е нужно да взимате актуално състояние на хартия, което да представите пред фирмата, изработваща печатите. Достатъчно е само да се идентифицирате с документ за самоличност, а служителите посредством електронната система на Търговския регистър, да проверят дали имате правомощия да поръчате фирмен печат – т.е. дали сте управител и управлявате „заедно и поотделно”. Така ще спестите излишни такси за издаването на този документ на хартия.

 

Автор: Счетоводна къща МИКРОФИНАНС