3:51 am
28 Май 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


кредитен рейтинг на България

Standard Poors потвърждава кредитния рейтинг на страната ни

 

Годишния доклад на агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's потвърждава рейтинга на България на ВВВ стабилен. В доклада е записано, че бюджетният дефицит ще бъде под 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) в края на 2010 година. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на брифинг днес. Той припомни, че през последните 2 месеца агенцията е намалила рейтингите на 5 европейски държави.

 

Прогнозите на Standard & Poor's показват, че положителен ръст на БВП в България ще има през 2011 година. Според доклада правителството е успяло да вземе незабавни коригиращи мерки за ограничаване на бюджетния дефицит за 2010 г.

 

Интересен анализът на агенцията по отношение на износа на страната ни. С износ от 53% от БВП България се запазва като една от отворените икономики в региона. Агенцията дава за сравнение Румъния, където износът е 25 на сто от БВП, и Гърция, където е едва 20 на сто. Това според вицепремиерът ясно показва капацитета на страната ни да се преориентира и да реагира по-бързо на външните условия в сравнение с другите страни от региона, както и затвърждава тезата, че от тази финансова криза Европа и особено по-малките европейски страни ще излизат чрез износ.

 

Рейтинговата агенция отбелязва и някои недостатъци - ниските нива на просперитет; продължителния процес на адаптиране, пред който икономиката е изправена след свръхкредитирането; бавният напредък в структурните реформи в системите на здравеопазването и образованието.

 

Очаква се на следващото заседание на правителството да бъде обсъдена макроикономическата рамка за 2011 година, както и средносрочната прогноза за икономиката ни за периода 2011 - 2013 г. В края на септември бюджет 2011 г. ще бъде внесен за гласуване в парламента. През август бюджетът за догодина трябва да бъде обсъден в министерствата и другите ведомства.