12:09 pm
10 Юли 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Кредитен рейтинг на България

MOODY'S повиши перспективата по рейтинга на България

 

Международната агенция за кредитен рейтинг Moody's Investors Service промени перспективата на рейтинга на България Baa3 от стабилна на позитивна. По този начин се възстановява положителната перспектива, която бе дадена от рейтинговата агенция преди финансовата криза от септември 2008 година. Това е и първата положителна корекция на агенцията във връзка с рейтинга на държава от ЕС след юли 2008 година.

 

Позитивната перспектива пред кредитния рейтинг означава, че Moody’s планират скоро да повишат оценката на държавния дълг на страната, като обясняват своето решение със стабилното състояние на публичните финанси. Решението им обаче е обвързано със способността на правителството да създаде устойчива рамка на развитие на икономиката и да я предпази от негативното влияние на регионалните икономически шокове.

 

Експерти на Moody’s предвждат рецесията в България да приключи в средата на 2010 година и предупреждават, че проблемите в Гърция може да намалят темповете на възстановяването на българската икономика, тъй като близо 9% от българския износ отива за Гърция и гръцките компании са едни от най-големите инвеститори в страната, вкл. и в банковия сектор.

 

Заместник-председателят на Moody's Sovereign Risk Group Кенет Орчард обясни, че въпреки дълбоката криза България има много нисък бюджетен дефицит в сравнение със световните стандарти през 2009 и 2010 г. и състоянието на банковата система се е запазило устойчиво.

 

Повишението на перспективата пред кредитния рейтинг на България от Moody's не е изненада, тъй като началото на януари страната спечели най-доброто място в тазгодишната класация на рейтинговата агенция на страните с най-лоши икономически перспективи – „индексът на нищетата” в България беше отчетен като най-нисък сред класираните страни.

 

Индексът на нищетата на Moody's показа, че безработицата и фискалният дефицит на България през 2010 г. ще бъдат по-ниски от тези в редица развити икономики.

 

„Това е поредното признание от международните инвеститори и анализатори, че България има най-стабилната фискална политика в Европейския съюз. Пред нас са няколко трудни месеца, но вече сме показали, че можем да се справим с трудната ситуация и можем да извадим страната от кризата", коментира добрата новина министър на финансите Симеон Дянков.