13:35 pm
15 Декември 2019
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Годишно приключване Пловдив

500 милиона лева дефицит в Бюджет 2009

 

След заседание на правителството вчера, финансовият министър Симеон Дянков обяви, че Бюджет 2009 година ще бъде ревизиран и в нещо ще бъде отчетен дефицит от 500 млн. лева., което е 0,756% от БВП за страната. Предстои обаче промяната да бъде гласувана от парламента.

 

По думите на Дянков по този показател България ще е номер 1 сред страните от Европейския Съюз. Според нещо може да се приключи и с балансиран бюджет, но добрите финансови новини позволявали да се „разпуснем предпразнично”. Той не пропусна да се похвали, че през ноември хазната отчита 48 млн. лева излишък.

 

Министъра се мотивира и с тезата, че решението за 500-те млн. лв. дефицит трябва да покаже пред Европа и света, че България твърдо пази валутния борд и държи възможно най-бързо да бъде включена във валутния механизъм ERM 2, което метафорично наричат „чакалнята за въвеждане на еврото”.

 

Дефицитът ще бъде използван и за финансирането на социални дейности и здравеопазване, което не означава че ще има коледни надбавки към пенсиите, но всичко е възможно, коментира Дянков. Въпросът ще се обсъжда следващата седмица на заседание на правителството. Тогава всички министерства трябва да докладват какви суми са планирали - за материално стимулиране или 13-и заплати.

 

Един от разходите, формиращи дефицита, е осигуряването на земеделски субсидии на стойност 88 млн. лева, посочи министъра. Другият харч е разплащане на 100-120 млн. лв. по изпълнени строителни договори, възложени от държавата, както и за изчистване на 50 млн. лв. задължения за данъци и осигуровки на строителни компании, които не са получили пари за изпълнени от тях държавни поръчки. Общо около 400 млн. лв. дължи държавата на бизнеса по фактурирани дейности, а за други 450 млн. лева имало подадени заявки за плащания, но не са приключени проверките по тяхната изрядност.