12:34 pm
10 Юли 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Рисков индекс на България

България с най-нисък рисков индекс в региона

 

„Българските публични финанси имат най-ниската степен на риск от година и половина насам. Като резултат от нашата правилна фискална политика, сега България има най-ниския рисков индекс в региона, а това означава стабилност на доходите на всички граждани”, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в отговор на въпрос от народен представител.

 

Дянков уточни, че на 17 март 2010 г. рисковият индекс на страната ни е бил 174 пункта, най-нисък от 18 месеца насам. Той посочи, че за сравнение, през ноември 2008 г. той е бил над 600 пункта, а през март 2009 г., когато цялото правителство на „Тройната коалиция” изкривяваше истината за кризата, индексът е бил близо 750 пункта.

 

Вицепремиерът отбеляза още, че за първи път България покрива инфлационния критерий от Маастрихт. За изминалата година инфлацията в България е 1.8% и е по-ниска от референтната инфлация в Европейския съюз от 1.83%. Той допълни, че правилната инфлационна политика е допълнителен гарант за стабилност на доходите и в страната ни няма да има развитие по гръцки, румънски или латвийски сценарий.

 

”Фактите говорят, че България върви по правилния път. Правителството е мобилизирано, и ще направи всичко възможно да избегнем големи катаклизми. Вярвам, че ще покажем, че България може там, където други не успяват”, отбеляза министъра.