12:11 pm
10 Юли 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


безлихвени кредити за саниране

Ще отпускат безлихвени кредити за саниране

 

От юни 2011 г. стартира схемата по Оперативната програма "Регионално развитие" (ОПРР), по която за общо 80 млн. лева ще се обновят изцяло 600 сгради. Между 40% и 60% от средствата ще се предоставят безвъзмездно от Европейския съюз. По този начин банките ще могат да отпускат безлихвени кредити за саниране на сградите, ако средствата за това идват от европейските фондове. Това стана ясно от думите на министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на конференция за представянето на напредъка по оперативната програма.

 

Плевнелиев обясни още, че в схемата ще бъдат привлечени банките, като междинни звена по кредитирането. Така желаещите да санират жилищата си, могат да получат и безлихвено финансиране, а ползата за банките ще е, че кредитите са изцяло безрискови.

 

Европейската практика при управление на европейските фондове от банки показва обаче, че за одобряването и управлението на проектите финансовите институции прибират минимална такса.

 

Очаква се до края на тази година по Оперативната програма "Регионално развитие" (ОПРР) да бъдат усвоени над 1 млрд. лева. За сравнение, през юли 2009 г. са били изплатени едва 25 млн. лева, а през 2010 - 370 млн. лева. В момента са отворени схеми за общо 2,36 млрд. лв., а 1,65 млрд. лв. от тях са договорени, като по план до края на 2011 г. трябва да бъдат договорени 2,5 млрд. лева по тази оперативна програма.

 

Заместник министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова допълни, че ако до края на 2012 г. усвоим всички средства по програмата имаме шанс да прелокираме средства от други държави, които не са се справили толкова успешно.