13:28 pm
15 Декември 2019
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


годишна данъчна декларация пловдив

Ще декларираме заеми пред НАП, ако надхвърлят 20 000 лв.

 

Всеки, който е взел или получил заем над 20 000 лева, независимо дали е от приятели, роднини или небанкови институции, ще подлежат на задължително вписване в данъчните декларации за доходите. Това реши парламента, който прие промените в закона на второ четене.

Миналата седмица парламента изненадващо бламира правителството и не подкрепи предложенията всеки граждани да декларира сумите надвишаващи 5000 лева. в НАП, независимо дали са получени от приятели, колеги или роднини. Националната агенция за приходите от доста време се опитва да въведе тези промени, поради зачестилите се случаи бизнесмени и хора от сенчестия бизнес, със скромни официални доходи, да се опитват да оправдаят лукса в който живеят със заеми от роднини и приятели.

Промените предвиждат също, непогасените заеми от предходните 10 данъчни години, надвишаващи 50 хил. лв., също да се декларират. Кредитите ще се обявяват в данъчната декларация, като предвидената санкция за укриване на тези суми е 10% от скритата сума, а при повторно нарушение – 15%.

При обсъждането на предложенията за обявяване на заемите нямаше никакви възражения по комисиите в парламента. Депутатите обясниха предишното си отхвърляне на промените с аргумента, че границата от 5000 лева е прекалено ниска.

Запазват се и догодина облекченията за млади семейства, които имат ипотечен кредит над 100 000 и единия от съпрузите е до 35 години. Те се изразяват в намаляване на данъчната основа за данък общ доход с лихвите по кредита за първо жилище. По-рано правителството предложи тази привилегия да отпадне с мотива, че се отнася само за съпрузи до 35 години и в тази връзка е дискриминационна. Миналата седмица обаче, когато издейства амнистия за акциза на ракията, премиерът Бойко Борисов препоръча на депутатите да намерят вариант за връщане на семейните облекчения. Шефката на правната комисия Искра Фидосова намекна, че е възможно дискриминационното условие за възраст да отпадне.

Депутатите приеха още да се намали бюджетът на Българска академия на науките с 10 мил. лева. Средствата ще бъдат използвани от земеделските производители, които ще могат да се възползват от национални доплащания общо в размер на 120 млн. лева.

Тази седмица Народното събрание ще приеме окончателно и бюджета за 2010 г.