8:21 am
20 Август 2022
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Инвестиции в Пловдив

Няколко причини Пловдив да стане привлекателна бизнес дестинация

 

Един от шансовете икономиката на България да се опита да се отскубне от последното място в ЕС и страната ни най-после да измие петното „най-бедна страна членка“, е привличането на дългосрочни и мотивирани чуждестранни инвеститори. Разбира се това не може да стане без осигуряване на необходимите предпоставки за това – намаляване на бюрокрацията и корупцията, развиване на инфраструктурата, подобряване на образованието и създаване на качествена работна ръка и т.н. Въпреки, че се рекламираме с една от най-ниските данъчни и осигурителни тежести в Европа, трябва да се извърви още много дълъг път страната ни да стане наистина атрактивна за инвестиране.

 

Регионално погледнато, гр. Пловдив, при правилна стратегия и достатъчно воля, има всички шансове да се превърне в център на чуждестранните инвестиции в страната.

 

Пловдив е вторият по големина град в България, който има предимството да е естествен географски център. Пловдив е град с огромна харизма и неповторим дух, дължащ се както на богатото културно-историческо наследство, така и на топлите и темпераментни жители. След Освобождението на България от Османско иго, града е смятан като най-логичното място за столица на страната, но обстоятелствата отреждат тази привилегия на София. Въпреки това, Пловдив остава център с огромно културно и икономическо значение.

 

Ето и няколко предимства, които биха наклонили везната всеки чужденец или български предприемач, да избере Пловдив и областта, като добро място за инвестиции:

 

1. Отлична инфраструктура и локация.

Пловдив е разположен на исторически кръстопът. От древността той е бил пресечена точка на много важни търговски коридори, свързващи Изтока и Запада. Достатъчно близко е като до столицата, така и до гръцката и турската граница, освен това достъпа до Автомагистрала Тракия позволява бърза и удобна връзка с пристанище Бургас. Всичко това превръща града пресечена точка на множество Европейски транспортни коридори - №3, №8 и №10, свързващи Западна и Централна Европа с Гърция, Турция и Мала Азия, както и страните от Черноморският басейн .

Пловдив разполага с международно летище, както и с добре развит железопътен транспорт и пряк достъп до единствената в момента завършена магистрала в страната. Това е важен фактор последните години да се изградят 4 нови индустриални зони около града и да се създадат условия много европейски инвеститори да аутсорсват част от производството си и да открият представителства именно в Област Пловдив.

 

2. Качествено образование.

Пловдив може да се похвали с много на брой и разнообразни висши учебни заведения, което го превръща в своеобразен образователен център. В града има уникални не само за страната, но и за региона учебни заведения, като Университета по хранителни технологии (бившия Висш институт по хранително-вкусова промишленост) и Аграрния университет, притежаващ много добра база и традиции. Към всичко това можем да добавим и големият брой и разнообразие на професионални средни училища и езикови гимназии.

Това дава възможност за инвестиции във всички сектори на икономиката, вкл. и за високотехнологични дейности, тъй като традиционния недостига на квалифицирани специалисти не се усеща в такава степен, както в други региони на страната (с изключение на столицата).

 

3. Евтини ресурси.

В сравнение с други големи градове, като София, Варна и Бургас, в Пловдив цената на ресурсите е значително по-ниска. Средната работна заплата в региона все още е на доста ниско ниво, благодарение на голямата миграция на хора от цяла Югоизточна България и Родопите към Пловдив, както и на по-ниските разходи за живот в града. По-ниските цени на недвижимите имоти, както и на наеми и услуги, също се отразява благоприятно върху инвестиционната привлекателност. Региона се слави и като търговски център, с редица търговски зони и тържища за селскостопанска продукция, като голямата конкуренция обуславя и по-ниските цени на редица суровини и материали. В Пловдив се помещава и единствения в България Международен панаир, с множество изложения от световен характер, които се посещават от предприемачи от цял свят.

 

4. Атрактивна туристическа дестинация.

Пловдив не само е културната столица на България, но вече е получил признание, като един от най-древните градове в света. Авторитетни учени дори го определят като най-стария в Европа - на повече от 4000 години. Като добавим и пъстрото културно наследство – от траките, през Византия и Османската империя, градът може да се превърне в атрактивен исторически център, което носи огромен потенциал за развитие на печаливш туристически бизнес.

Около града може да се развива и СПА туризъм, тъй като региона е наситен с минерални извори. Само на 15 км. е гр. Асеновград – един своеобразен религиозен център, със своите 15 църкви, повече от 40 параклиса и 5 манастира в околността. А красотите на Родопите и Стара планина, в комбинация с мекият климат, дават допълнителни възможности за диверсификация на туризма в региона.

 

И все пак това не са само напразни надежди. Счетоводните къщи в Пловдив отчитат повишен интерес от чуждестранни физически и юридически лица за регистрация на фирма и стартиране на бизнес в региона. Традиционно с най-голям интерес са гръцки, турски и италиански граждани и фирми, но напоследък нараства броя на азиатците.

 

Автор: Счетоводна къща Микрофинанс.