10:59 am
11 Май 2021
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


манипулиране на касови апарати

Фирми манипулират касовите апарати за да спестят данък

 

Престъпна схема за укриване на обороти в търговските обекти разкриха инспектори от Националната агенция за приходите (НАП). Това става посредством манипулация на паметта на касовия апарат, като в зависимост от предпочитанията на клиента изтрива процент от всяка продажба или цели периоди. По този начин държавната хазна се ощетява с огромни суми невнесено ДДС и данък печалба. Фирмите се възползват от тази услуга срещу определена месечна вноска, която е символична в сравнение със скритите обороти. Изпълнители на схемата са най-често лица, чиято официална дейност е продажба и поддръжка на касови апарати. По данни на приходната агенция има съмнения, че дори големи търговски вериги са се възползвали от този начин за намаляване на търговския оборот. Предпочитаният вариант на услугата е да се крие процент от всяка продажба, защото така далаверата е по-трудно забележима при проверки, тъй като няма часове и дни без оборот.

 

Начин за противодействие на измамата е ако инспектори от приходната агенция периодично правят покупки в набелязани търговски обекти, като запазват касовите бележки. След определен период се връщат в магазина, легитимират се и изискват контролните ленти на касовия апарат за дните и часовете, в които са пазарували. Ако при проверката се установи разлика между касовите бележки и запазеното на контролните ленти от касовия апарат започва ревизия. По време на ревизията всички укрити обороти за 5 години назад ще бъдат облагани с данък. При констатирани данъчни престъпления, материалите ще се предават на прокуратурата.

 

Новата схема за манипулиране на касовите апарати е засечена в София и в някои от по-големите градове в страната, където има по-голям оборот в търговските обекти. Предстоят съвместни действия с МВР. Обществена тайна е, че схемата се практикува от години без контролните органи да вземат мерки.