4:59 am
28 Май 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


умишлени фалити

Умишлени фалити ощетяват банките с 50 млн. лв. годишно

 

Задълбочаването на кризата доведе до все по дръзки и изобретателни измами на компаниите, взели кредит. Напоследък се е увеличила практиката, дружествата умишлено да изпаднат в несъстоятелност със стара дата, за да обезценят вземанията на банката. Това кара банкерите още повече да намалят фирменото кредитиране и да увеличат критериите и гаранциите за отпускане на кредит. Според експерти от банковия сектор за последната една година загубите на банките от подобни машинации са около 50 млн. лева.

 

Най-често срещаните злоупотреби, към които прибягват фирмите, са тези, свързани с фалшифицирането на финансови отчети с цел получаване на кредит. Това се прави с цел да се скрият задължения към трети лица, които биха затруднили дружеството да бъде одобрено за кредит. Обикновено тази скрита задлъжнялост излиза наяве чак когато фирмата спре да си плаща вноската. Случва се и движимите обезщетения изведнъж да изчезнат. Измислят се и какви ли не схеми, за да се премести датата на изпадане в несъстоятелност с години назад, категорични са от бранша.

 

Търговския закон гласи, че когато дружеството изпада в неплатежоспособност, управителят до 1 месец е задължен да обяви това в съда. Практиката показва, че това не се прави в установения срок и на практика фалитът се измества със задна дата, преди получаването на кредита. Според банкери няма нито един осъден мениджър за това, че не е спазил законовия срок за обявяване на несъстоятелност.

 

Друг популярен трик за избягване на задълженията към банките е след получаването на заема и изпадането в неплатежоспособност да се сключат фиктивни договори с трети лица и фирми. Техните вземания са дори по-големи от тези на банката. Оттук нататък подставените лица получават мнозинство в събранието на кредиторите и с над 50% мнозинство си назначават синдик, който следва техните указания. Пред банките остава дългият път на съдебни процедури, като според закона няма право да оспорят вземанията на трети лица.

 

Често използвана схема за ощетяване на кредиторите е чрез учредяването на офшорно дружество, което също подписва договор за заем със задна дата с фирмата A. Впоследствие фирма А обявява несъстоятелност и офшорната компания става първа с правото да придобие актива. Специалисти в банковия сектор алармираха, че с такива злоупотреби вече са се сблъсквали почти всички банки в страната.