4:32 am
28 Май 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Кредитни карти, потребителски заеми

Увеличава се дела на кредитните карти за сметка на потребителските кредити

 

Като тенденция в последно време се увеличения интерес към кредитните карти, за сметка на потребителските заеми. Основната причина за това е значително по-улеснената процедура за кредитиране посредством пластиката, обясниха банкери.

 

Друга причина е почти уеднаквяването на лихвите до тези на потребителските заеми. Нарастващия интерес към кредитните карти се дължи и на това, че кредитополучателите могат да усвояват и погасяват суми в зависимост от моментните си финансови възможности.

 

Основното изискване на банките е картодържателите да осъществяват минимално месечно плащане, което най-често е определен процент от усвоената сума, но не по-малко от определена фиксирана минимална сума.

 

Едно от основните предимства на кредитните карти е, че не е необходимо да се кандидатства за кредит повторно, а във всеки един момент внесената и неизползвана част от лимита е на разположение на титуляра. Освен това при кредитните карти се дължи лихва само върху използваната сума от кредита. Например, при потребителски заем в размер на 10 000 лв. за 5 години, месечната вноска е около 500 лв. Същата сума ще трябва да внесе през първия месец и картодържател с кредитен лимит 10 000 лева, който е напълно изчерпан. Около 90 лева е месечната вноска по стандартен 5-годишен потребителски кредит в размер на 4000 лева, обезпечен с поръчителство. За същата сума по кредитна карта вноската е 2% от усвоения лимит - тоест 80 лв., изчисляват банкери. Предимството на кредитната карта е, че за всеки следващ месец дължимата вноска намалява. В типичния случай дължимата минимална месечна сума е около 20 лв. За кредит от 2000 лв. например е много по-лесно да получите кредитна карта, отколкото потребителски кредит, обясняват експертите.

 

При кредитните карти се спестява и от такси за разглеждане на искане за кредит или други такси, свързани с първоначалното отпускане и усвояване на заема, допълниха от бранша.