19:44 pm
23 Септември 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


увеличават акциза върху тютюна и горивата

Увеличават акциза на тютюна за пушене и на горивата

 

Ще има двоен акциз ако цигарите са по-дълги от осем сантиметра без филтъра. Това приеха народните представители при второто четене на промените на Закона за акцизите и данъчните складове. За всяка цигара, която без филтъра и мундщука е по-дълга от 8 сантиметра, но е с дължина по-малко от 11 сантиметра, ще се дължи акциз като за две цигари. Досега цигарите се брояха като две, ако без филтър и мундщук са по-дълги от 9 сантиметра и не повече от 18 сантиметра.

 

Промените в закона ще доведат и до покачване на цената за тютюна за пушене, който ще се облага като фино нарязан тютюн. Това ще стане чрез разширяване на обхвата на определението за фино нарязан тютюн, като за такъв вече ще се счита тютюнът, при който тютюневите частици имат широчина на нарязване, по-малка от 1.5 милиметра, а не както е досега - по-малка от един милиметър.

 

С приетите промени акцизната ставка за тютюна за пушене се повишава от 100 лева на 130 лева за килограм. В закона се записва, че от 1 януари 2012 година тази ставка ще стане 152 лева за килограм.

 

Новите промени в Закона за акцизите и данъчните складове ще доведат и до увеличение на акцизните ставки върху бензина, дизела и керосина, които трябва да достигнат минималните равнища за Европейския съюз. Така за бензина поскъпването ще бъде от 685 на 710 лева за 1000 литра, а за дизела и керосина - от 600 на 615 лева.