13:25 pm
15 Декември 2019
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Годишен счетоводен отчет, Годишна данъчна декларация

Стратегическа цел на правителството е влизане в еврозоната през 2012 г.

 

Правителството си постави амбициозната задача за влизане на България в еврозоната още в рамките на своя мандат. Това стана ясно от думите на премиера Борисов по време на кръгла маса, организирана от “Икономист Конференсис“.

 

“Стратегическата цел, която преследваме, е влизане в еврозоната, защото процесът е много труден, по една или друга причина той досега е бил спъван, а и Европейският съюз е скептичен“, каза Бойко Борисов, но не уточни точно какво има предвид. Той даде срок за приемането на евро в страната след “две години и половина – три“, въпреки че ден по-рано управителят на БНБ Иван Искров заяви, че не може да се фиксира конкретен срок кога това ще се случи и влизането ни в еврозоната остава за неопределено бъдеще.

 

Премиерът обаче посочи, че с балансирания бюджет за 2010 г., който той дефинира като “най-толерирания в Европа“, са предприети сериозни стъпки за увеличаване на усилията на страната за влизане в еврозоната.

 

“Това ще освободи гаранции за близо 8 млрд. евро“, каза Борисов, най-вероятно имайки предвид резерва, който се пази в БНБ като реално покритие на парите в обращение. Той допълни, че ако до тогава имаме административна готовност за усвояване на евросредствата и разработени проекти, срокът е напълно реален.

 

Премиерът показа решителност правителството да се опита да развие пренебрегвани в последните 20 години сфери, в които безразборно и популистки са наливани пари без ясна идея, стратегия и реформи. Като пример на първо място посочи БДЖ, “където вместо да се повишава скоростта на движение на влаковете, тя намалява“.

 

Друг отрасъл с сериозна нужда от реформи според премиера е здравеопазването. Болниците ще се наложи да бъдат преструктурирани. Тези, които не отговарят на европейските критерии, ще бъдат дадени за ползване от общините. Той ясно поясни, че пари в неработеща система няма да се наливат. По думите му затова хората с по-големи възможности се лекували в чужбина, а други избират няколко големи болници.

 

Съдебната система също е в полезрението на реформаторството на новото правителство. Предвижда се въвеждане на електронна система, която ще свързва съдилищата и по този начин ще прекъсне възможността хора с много присъди да се измъкват „между капките”.

 

По думите на премиера, за проектопромените в НПК, срещу които възразиха много от правозащитните организации, България има подкрепата на страни като Великобритания, Австрия, Ирландия и др. Негодуванието срещу тези поправки обаче е много голяма.

 

Борисов отбеляза и подобрението на кредитния рейтинг на страната ни от “Стандард енд Пуърс“ с думите “когато за един човек вместо, че е негативен, се каже, че е стабилен, няма нужда от друг коментар“.