19:32 pm
23 Септември 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


срок за пререгистрация 2011, 2012

Срокът за пререгистрация ще се удължи до края на 2011 г.

 

Срока за пререгистрация на фирмите ще се удължи до 1 януари 2012 г. Това реши вчера правната комисия в Народното събрание. Така заличаването на „мъртвите” дружества се отлага отново, този път с още 1 година. Последния срок трябваше да изтече на 31 декември 2010 година. После Министерството на правосъдието предложи да се направи отсрочка до 30 юни 2011 г. с промени в Закона за търговския регистър (ЗТР), с които, освен че се удължаваше срокът за пререгистрация, се уреждаше и процедурата по ликвидация и заличаване на дружествата които не се пререгистрират навреме.

 

Това обаче не стана с цялостната редакция на ЗТР, а по предложение на депутати от ГЕРБ удължаването на пререгистрацията беше направено с вмъкване на текст в преходните и заключителните разпоредби на промени в Търговския закон. По този начин се отлага решаването на проблема с ликвидацията на неактивните компании.

 

От ГЕРБ мотивираха поредното отлагане с огромния брой от над 850 хил. фирми, които не са се пререгистрирали.

 

Реалната причина за отсрочката е, че според сегашната процедура по ликвидация, записана в закона, държавата ще трябва да плати за заличаването на дружествата около 450 млн. лева. А правителството няма този ресурс. Затова е нужна редакция на Закона за търговския регистър, която да уреди процедурата по заличаване и ликвидация на неактивните фирми.