13:36 pm
10 Юли 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Шенген, еврозона

Според Бузек можем да влезнем в Шенген до 1 г., а в еврозоната до 3 г.

 

Председателят на Европейския парламент Иежи Бузек прогнозира, че въпреки затегнатите критерии България може да се включи в шенгенското споразумение до една година, а в еврозоната до 3 години.

 

Бузек беше в България по повод националния празник 3 март и посещението му се тълкува като жест на солидарност и подкрепа.

 

Част от официалната му програма бяха срещи с министър председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и президента Георги Първанов.

 

Председателят на Европейският парламент изрази надежда, че трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат изведени от експлоатация с подкрепата на Европейския съюз със средства в размер на 180 млн. евро и че ще има предвидени и други пари за енергийни проекти. Той изрази мнение, че сигурността на енергийните доставки е важен въпрос за всеки европеец и българското правителство прави всичко възможно в тази посока.

 

"Идвам от Брюксел с послание за солидарност, което е много важно, тъй като все още преживяваме криза. С тази солидарност да можем да преодолеем трудностите, да създадем повече работни места за европейските граждани, да подобрим тяхното икономическо и социално състояние и да отговорим на очакванията им. Въпросът за сигурността на енергийните доставки е от изключителна важност, един проблем, който много вълнува гражданите на Европейския съюз. Може би не всички познават или се интересуват от процедурните тънкости на това как функционира една или друга институция на Европейския съюз, но редовия гражданин много добре разбира и чувства, когато парното и токът спират. Ние заедно ще се погрижим това да не се случва", каза още в Народното събрание Йежи Бузек.

 

Той защити и увеличените средства на евродепутатите, които те използват за заплащане на асистенти, по повод на увеличението от 1500 евро месечно на парите, с които един депутат разполага, за да плаща на сътрудници.

 

„Както знаете, Европейският парламент сега е отговорен за цялото европейско законодателство, което досега не беше така. Имаме много повече работа от преди. Имаме нужда от помощ и подкрепа. Това не са пари за депутатите, а за помощници и сътрудници", обоснова се председателя на ЕП. „Трябва да се подготвя два пъти повече законодателство, отколкото сега. От тази гледна точка, ако искаме да имаме добро европейско законодателство трябва да имаме депутати, които да го направят. В обратния случаи законодателството няма да бъде добро. И мислейки за нашите граждани ние трябва да направим това", защити той решението.