3:32 am
28 Май 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


съдят поръчители

Скок на делата срещу длъжници към банки и техните поръчители

 

Разразява се истинска хайка за поръчители на банкови кредити. Причината е, че кредитополучателите все по често изпадат в затруднения и спират да обслужват кредитите си, което налага това да правят гарантите. Много роднини и доскоро близки приятели са нож именно заради невърнати заеми. По данни от съдия-изпълнители в момента има голямо увеличение на делата срещу некоректни длъжници към банки и техните поръчители. Но тъй като истинските длъжници масово остават без доходи заради кризата, парите започват да се събират от гарантите.

 

Статистиката показва, че близо 80 изпълнителни дела на ден се водят срещу поръчителите, като увеличението на тези производства е с 30 на сто, тъй като все повече хора не успяват да погасят заемите си.

 

От общо 110 000 изпълнителни дела за 2009 г. 33 000 са за задължения към банки. От тях към 20 000 са за потребителски кредити, обезпечени от поръчители. Сумите варират в широк диапазон, като дори благодарение на големия бум в кредитирането преди кризата и ниската оценка на риска има потребителски кредити и по 40 000 лв., защитени само с поръчителство.

 

Поръчители масово не осъзнават, че с подписа си поемат риск те да плащат на банката, ако този, който е получил кредита, спре да връща парите. Затова съвета на съдия-изпълнителите е човек хубаво да помисли, преди да подпише поръчителство и да поеме риск. Обикновено хората стават поръчители на приятели, роднини или колеги.

 

Има обаче и наивни поръчители, които се съгласяват на честна дума и дори не познават човека, за когото се подписват. Често те разбират за какво става дума чак когато получат призовка, защото длъжникът е спрял да обслужва кредита си. Съдебните изпълнители обясниха, че при масовото раздаване на кредити преди време се оказало, че едва ли не всеки на всеки е поръчител. И в един момент, когато хората престанат да връщат кредитите си, едни и същи лица се оказват пред необходимостта да изплащат няколко заема.

 

Когато основният длъжник не работи и няма имоти, тогава цялото бреме на задължението му се стоварва върху гарантите. Освен това кредитополучателите често се опитват да преметнат банките, като променят адреса си и не ги уведомяват за това. Ако обаче и поръчителите нямат средства да плащат на банката, може да се стигне и до изземане на техен имот, като не се пипа само жилището, ако е единствено.

 

Освен това съдебните изпълнители предупреждават, че поръчителите трудно биха получили заем в бъдеще ако им се наложи. Затова напоследък роднините и приятелите на кандидатите за кредит са станали много предпазливи.