5:38 am
15 Декември 2019
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


здравна вноска

Синдикатите ще обжалват повишаването на здравната вноска с 2%

 

По повод решението на правителството да увеличени от първи април здравната вноска от 8 на 10 %, президентът на КНСБ Желязко Христов заяви, че синдиката ще обжалва решението във Върховния административен съд.

 

От КНСБ заявяват, че не е спазена процедурата, като въпросът за увеличаването на здравната вноска с 2% не е обсъждан в националния съвет за тристранно сътрудничество. Така решението на правителството може да се окаже безсмислено, защото се очаква от синдиката да внесат жалбата в най-скоро време.

 

”Има процедура - когато правителството внася законодателни промени и решения, свързани с жизненото равнище на хората, и не ги е съгласувала със социалните партньори, да има право на процедура по обжалване във ВАС”, поясни Христов. Синдикатите застанаха зад становището, че в този критичен за бизнеса и хората момент, не е времето да се увеличава здравната вноска.

 

"В условия на такава сериозна криза и безработица, в условия на драматично свиване на заетостта не е точното време да се натоварят коректните трудови хора да платят нови 2% здравна осигуровка", коментира Желязко Христов. Според него няма как да бъдат убедени хората за обективността на увеличението на здравната вноска от 1 април, при условие, че миналогодишното увеличение с 2% стои във фискалния резерв.