12:49 pm
10 Юли 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Синдикати, безработица

Синдикатите предвиждат 15% безработица до края 2010 г.

 

След среща между двата синдиката - КНСБ и КТ Подкрепа, председателят на КНСБ д-р Желязко Христов заяви, че вече е достигната официално прогнозираната от правителството безработица от 11,4 на сто за 2010 година.

 

Синдикатите предвиждат безработицата да се повиши до 14% - 15% до края на годината. Прогнозите на българския бизнес пък са още по-песимистични – 20%.

 

По данни на синдикатите от септември 2008 г. до септември 2009 година заетите по трудово правоотношение за намалели със 157 000. Според президента на КНСБ, антикризисния модел, налаган от финансовото министерство, продължава да реализира рестрикции във всички сектори, които могат да ни доведат до нова прокризисна ситуация.

 

По думите му на запад вече започна бавното излизане от рецесията, докато в България кризата продължава да се задълбочава, а действащата антикризисна програма не покрива комплексно всички направления. Затова двата синдиката заедно с работодателите ще излязат с нов пакет от мерки за излизане от кризата, който ще предоставят на министър-председателя.

 

Експерти на синдикатите сравниха предложенията на различните работодатели и обещаха, че до края на седмицата пакетът от мерки ще бъде окончателно оформен като една обща позиция на организациите.

 

КНСБ и КТ Подкрепа се обединиха около становището да не се извършват реформи навсякъде и на всяка цена. За да се извърши здравна реформа например, трябва да има необходимите ресурси за това.

 

Синдикатите още апелираха правителството да не увеличава пенсионна възраст в страната.