8:43 am
04 Август 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


болнични

Санкции за лекари, които дават болнични без основание

 

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обеща, че се предвиждат много сериозни санкции за лични лекари, които дават болнични без основание.

 

Пред представители на медиите в Народното събрание той съобщи, че тристранния съвет е постигнал съгласие за начина на разпределение на обезщетенията за ползван болничен между работник, работодател и държава, но не поясни точно кой е избраният вариант, тъй като не са уточнени детайлите. Министърът заяви, че 30% от болничните са неоснователни, а Националният осигурителен институт е платил 17 милиона лева повече обезщетения за първото тримесечие на 2010 година в сравнение със същия период на 2009 г.

 

Министър Младенов поясни, че в момента експертите разработват механизми за много сериозни санкции. "В крайна сметка не можем да продължаваме да се лъжем един другиго. Навремето при комунизма се лъжехме и видяхте докъде я докарахме", коментира Младенов. Министърът припомни, че осигурителната вноска за фонд "Майчинство" е 3,5%, която се поделя в съотношение 60:40 между работодател и работник.

 

По думите му, за компенсиране на злоупотребите от 17 млн. лв. за първите три месеца на годината е достатъчно вдигането на здравната вноска с 1%. Това обаче няма да стане, тъй като няма да е полезно нито за работодателя, нито за работника и затова е нужна дисциплина. Той поясни, че мярката, която ще се приеме, ще е временна до края на годината, като ще се търси най-добрият механизъм за контрол за това да не се ощетява бюджетът на НОИ.

 

Министърът допълни, че има консенсус на този етап между синдикатите и работодателите старите отпуски да бъдат използвани до края на 2011 година.