18:13 pm
23 Септември 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


забавяне на заплати

Работодателите все по-често бавят заплати и осигуровки

 

На фона на уверенията на правителството, че страната ни излиза от кризата, бизнесът все по-често изпитва затруднение и бави заплатите на служителите си. Данни на Главна инспекция по труда показват, че с 50% са скочили установените нарушения за забавени или неизплатени заплати през първото тримесечие на 2010 г. спрямо същия период на 2009 г. От началото на годината те са 6287, а година по-рано са били 4024.

 

Бавенето на възнагражденията на работниците стана една от новите тенденции на нарушенията на трудовото законодателство, която се появи в кризата. В момента се отчита задълбочаване на проблема. По данни за 2008 г. за двойно по-дълъг период - първото полугодие, засечените случаи са били 5745.

 

Логично с най-много нарушения са секторите, които понесоха най-голям удар от икономическата криза – строителство, транспорт, търговия, ресторантьорство и хотелиерство. Хроничният недостиг на средства в здравеопазването обаче предизвика вълна на недоволство и множество протести сред лекари и медицински персонал. От края на 2009 г. здравната каса превежда със закъснение средствата на болничните заведения. Това води до забавяне на заплати и трупане на дългове. Надеждата е ситуацията в здравеопазването да се нормализира след приемането на актуализацията на бюджета.

 

От инспекцията по труда обясняват, че в най-разпространения случай забавянето на заплатите е от 2 до 4 месеца. Има обаче и случаи, при които възнагражденията се бавят с цяла година. За да се защитят правата на работниците, август 2009 г. стартира специална акция на трудовите инспектори, които следяха точно за забавено възнаграждение. В резултат на проверките до края на март бяха изплатени към 60 млн. лева дължими заплати. По закон обаче работодателят е изпълнил предписанието на инспекторите, ако в даден срок изплати 60 на сто от брутното възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата.

 

Бизнесът не спира да настоява, да не търпи санкции за неплатени заплати и осигуровки, при условие, че държавата бави задълженията си към фирмите. Държавата в момента дължи само на строителните фирми към 700 млн. лв., ако в сумата се включат и неразплатените разходи за зимно поддържане на пътищата. Безспорните дългове са към 200 млн. лв. и когато преди месеци се обсъждаха антикризисните мерки, една от тях беше, че тази сума ще бъде изплатена на бизнеса до средата на май. После се оказа, че средствата ще се платят със 7% отбив по сложна схема. До края на миналата седмица фирмите са получили едва 17.2 млн. лева и други 42.4 млн. лева са пред плащане. В същото време държавата не направи нищо по идеята за т.нар. "данъчно-осигурителна ваканция", т.е. фирмите, които не са си получили дължимото от държавата за вече свършена работа, продължават да дължат данъци и осигуровки, върху които се трупат лихви за забавянето.