19:40 pm
23 Септември 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


болнични

Първите 3 дни от болничните ще се заплащат 70% от работодателя

 

Окончателното решение на правителството гласи, че първите три дни от болничния отпуск ще се заплащат от работодателя в размер на 70% от средното дневно брутно възнаграждение на работника. Решението за това се взе след консенсус със социалните партньори.

 

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщи, че мярката ще важи до края на тази година. От четвъртия ден на болничния лист и нататък НОИ ще изплаща 80% от възнаграждението. В момента работодателят плаща 100% за първия ден, а от втория нататък Националния осигурителен институт плаща 80% от дохода.

 

Пламен Димитров от КНСБ информира, че вицепремиерът Симеон Дянков е поел ангажимент да свика Съвета по административна реформа за да се обсъди какви съкращения в разходите ще бъдат направени в отделните ведомства. Планира се икономиите в администрацията да донесат 900 млн. лева допълнително за бюджета.

 

От синдикатите съобщиха още, че започват сериозни дебати по пенсионната и здравната реформи. По тяхна информация в пенсионната реформа няма да залегне увеличаване на пенсионната възраст, а повишение на осигурителния доход.