12:18 pm
26 Февруари 2021
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


промени в закона за нотариусите

Промените в Закона за нотариусите и нотариалната дейност

 

Правната комисия прие на второ четене законопроекта на Закона за нотариусите и нотариалната дейност, които след множество дебати са на крачка от окончателното им приемане от депутатите. Така имотните сделки ще се сключват на реална цена, която купувачът и продавачът ще трябва да декларират пред нотариуса, а плащането ще се извършва само по банков път по специална сметка на нотариуса или по сметка на избрана от страните банка.

 

Законопроектът беше внесен от правителството за обсъждане още през ноември миналата година с основен мотив да се пресекат възможностите за измами и пране на пари чрез имотните сделки. През март 2010 г. проектът стигна до второ четене, но след забележки на народни представители, че определени текстове обслужват интересите на финансовите институции и нотариусите и са във вреда на гражданите и бизнеса, той беше върнат на Правната комисия за допълнително обсъждане и за становище от Министерството на правосъдието.

 

Председателят на Правната комисия Искра Фидосова, която е нотариус, не участва в гласуването.

 

Според депутата от „Атака” Николай Пехливанов, чиито предложения за корекции в закона бяха отхвърлени с гласовете на ГЕРБ, законопроекта е емблематичен пример за потъпкване интересите на българския народ, за сметка на две гилдии – тази на банкерите и на нотариусите. По думите му докато бизнеса и гражданите болезнено понасят последиците от икономическата криза, нотариусите и банките ще гарантират своите високи приходи за сметка на допълнителна тежест за обикновените граждани.

 

Аргументите на Пехливанов са, че новите разпоредби ще направят процеса по изповядване на сделката по-дълъг, по-тежък и по-скъп, без да гарантират нито чистота на парите, нито сигурността на сделката. Част от предложенията за корекции в законопроекта, които бяха отхвърлени, целяха задължаване на нотариусите да извършват проверки в имтония регистър за тежести и права на трети лица върху имота. И без да е регламентирано обаче, практиката в момента е такива проверки да се правят.

 

Депутатът аргументира твърдението си, че промените в закона обслужват гилдиите на банките и нотариусите, по следния начин: "Специалните сметки, които нотариусите трябва да открият, създават отлични възможности за допълнително облагодетелстване чрез получаване на комисионни”. По думите на Пехливанов, банките вече се конкурирали за привличане на максимален брой такива специални сметки, тъй оборота по тях е гарантиран, а от там и прихода от банкови такси.

 

Пехливанов не се ангажира с прогноза как ще гласува в пленарната зала депутатите от групата на "Атака".