13:29 pm
15 Декември 2019
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Счетоводители Пловдив

Принудително събиране на неплатени пътни глоби от догодина

 

От 1 януари 2010 година не КАТ, а Националната агенция по приходите ще търси отговорност на нарушителите на „Закона за движение по пътищата”, за неплащане на глоби в срок.

 

Според промените, след като е направил пътно нарушение, водачът трябва да погаси глобата си по акта или фиша в КАТ в едномесечен срок от излизане на наказателното постановление. Тези които не направят това в горепосочения срок, ще бъдат давани на НАП, от където отново ще ги поканят с официално писмо да се издължат в едномесечен срок. Ако и тогава нарушителя не вземе мерки, следва намесата на съдия-изпълнител, който може да му вземе част от имуществото, което да покрие задълженията му към държавата по отношение на глобата.

 

Промяната обхваща не само тези, които нарушат правилата по пътя след 31 декември 2009 година, но и водачите със стари неплатени глоби. Ако се стигне до частен съдия-изпълнител, глобата ще скочи доста, заради покриването на разноските на съдебния изпълнител, които разбира се са за сметка на прегрешилия.

 

Въпреки че доста шофьори нарушават „Закона за движение по пътищата, от КАТ отчитат спад на жертвите по пътищата. Под 1000 ще са загиналите на пътя през 2009 година, което е най-нисък брой от няколко години насам. Според статистиката, от 6017-те катастрофи до 31 октомври 2009 година, са загинали 769 души. Това е с 10% по-малко в сравнение със същия период на 2008 година, обясняват от КАТ.

 

Най-честите нарушения, при които стават фатални произшествия, са превишената скорост, неправилното изпреварване, отнемането на предимство и употребата на алкохол. Изчисленията са, че повече от 300 души е можело да се спасят, ако са ползвали предпазните си колани.