5:26 am
28 Май 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Принудителен неплатен отпуск

Принудителен неплатен отпуск, като антикризисна мярка

 

Нова антикризисна мярка предвижда правителството, а именно работодателите да могат да пускат служителите си до 60 дни в принудителен неплатен отпуск при важни производствени причини. До това решение стигнаха депутатите от социалната комисия в Народното събрание, като приеха на първо четене предложените от правителството промени в Кодекса на труда (КТ).

 

По думите на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов мярката е временна и ще е в сила само до края на текущата година. Министърът изрази надеждите си, депутатите да приемат промените до края на юни, за да може те да влязат в сила от 1 юли. Предвижда се принудителният неплатен отпуск, както и работата при намалено работно време да се зачитат за пълен стаж.

 

Депутатът от БСП Мая Манолова внесе предложение през този период от 60 дни работникът да получава половин работна заплата.

 

С изменения в Кодекса на труда служителите се задължават да използват натрупаните досега платен отпуск до края на 2011 г. От 2012 година се предвижда почивката да се ползва само през годината, за която се полага, а при извънредни случаи ще могат да се отложат не повече от 10 дни. Различен режим ще има само ако през годината работникът е бил в отпуск по болест или в майчинство.

 

Юристи предупреждават, че ако работници загубят дължим им платен отпуск, може да осъдят държавата в европейски съдилища.

 

Други промени в Кодекса на труда предвиждат държавните институции да не плащат за представително облекло на персонала, което ще стане още от тази година. Ако тези средства вече са платени от някои институции, служителите не трябва да връщат парите, но на съответните организации ще бъдат удържани пари от други пера.