15:50 pm
12 Юли 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


плащания в брой, плащания по банков път

Предлагат суми над 5000 лв. и заплати да се плащат само по банков път

 

Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов обяви, че от агенцията ще направят предложение да се въведе законодателна забрана за разплащания в брой на суми над 5000 лева, като паричните трансфери над тази сума задължително да се извършват с банков превод.

 

Друго предложение, обявено от Стефанов, е задължително всички трудови възнаграждения на работещите в страната също да бъдат превеждани по банков път, вместо в брой, както е разпространено в момента. Според директора на Националната агенция за приходите именно укритите обороти на търговските дружества в страната са в основата на трудовите възнаграждения, изплащани „на ръка”. Ограничаването на разплащанията в брой, комбинирано с вече стартиралата реформа за дистанционна връзка на всички касови апарати с НАП, има потенциал да извади на светло близо 90 процента от укриваните до момента обороти, информира Стефанов.

 

От НАП предлагат още, да се даде възможност за извършване на т.нар. ревизии по аналогия за осигурителни вноски. Според сега действащото законодателство органите на НАП могат да облагат с данъци дружества, за които е доказано, че техни конкуренти със сходен предмет на дейност и местоположение имат много по-различни приходи и печалби. Но до този момент данъчното законодателство не позволяват ревизии по аналогия за осигуровки. Ако предложението на приходната агенция се приеме и това се промени, ще е възможно за фирми, работещи при идентични икономически и пазарни условия, осигурителните вноски на служителите да бъдат определяни от данъчните инспекторите на база информация за осигурителния доход на конкурентни фирми.

 

Предложенията на приходната агенция за промени в данъчното законодателството вече се подкрепя от браншовите, работодателските организации и социалните партньори и може да бъде гласуван още на следващото заседание на Министерски съвет.

 

Според Красимир Стефанов спешно е необходим достъп на данъчните инспектори до кредитните досиета в банките, тъй като по време на кредитния бум фирмите представяха в банките данни от т.нар. „черно счетоводство”, докато информацията, подадена в официалните данъчни декларации няма нищо общо с тази, депозирана в търговските банки. В практиката на НАП има много случаи на дружества с нулева печалба, на които безпроблемно са отпускани кредити за стотици хиляди лева. Ако ревизорите на НАП получат достъп до кредитните досиета, реалната информация за оборотите на фирмите ще послужи за облагането на истинските им приходи с данъци.