12:33 pm
26 Февруари 2021
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


спиране на коли от движение на длъжници

Предлагат спиране на колите от движение на некоректни длъжници

 

Финансовата криза доведе до драстично увеличение на дела срещу длъжници. Само за година изпълнителните дела срещу неизрядни платци са се увеличили два пъти. Напоследък частните кантори на съдия-изпълнители са залети с искания от ВиК дружества и топлофикациите. Закъснелите плащания към тях не водят до директно лишаване от услугата и абонатите ги оставят за по-добри времена.

 

Затова напоследък се търсят всякакви възможни начини да се накарат длъжниците да плащат задълженията си. Натрупаните борчове във времена на излишък на икономиката, когато финансовия балон се издуваше с пълна сила, сега обаче, в период на силна стагнация и безработица стават невъзможни за погасяване от голяма част от хората. Поредното предложение на съдия-изпълнителите срещу неизрядните платци е колите им да бъдат спирани от движение, докато не си платят сметките. Според тях хората ще побързат да си изчистят задълженията към банки и партньори, ако бъдат принудени да ходят пеша. Освен това санкцията би докарала и допълнителни разходи за некоректните длъжници, тъй като всички разходи по спиране на автомобила им от движение и последващото му пускане ще бъдат за негова сметка. Санкцията е предвидена в новия Гражданско-процесуален кодекс.

 

За да бъде приложена на практика обаче, са нужни поправки в Закона за движение по пътищата и в инструкциите за работа на МВР.

 

Притиснати от кризата, частните съдебни изпълнители са принудени да събират всичко от длъжниците, което би докарало средства за покриване на част от задълженията, макар имуществото да се търгува на доста по-ниска от реалната им цена.