19:37 pm
23 Септември 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


застраховка срещу безработица

Предлагат застраховка срещу безработица

 

Само срещу 5 лева на месец е възможно да получим глътка спокойствие в кризата. Срещу тази сума може да се купи застраховка, чрез която си осигуряваме поне минимален доход при уволнение или съкращение. Заедно и с обезщетенията за безработица, които ще вземем от Бюрото по труда, ще имаме поне най-необходимото за няколко месеца, докато си намерим нова работа.

 

Това е най-новата застраховка на пазара "Защита на дохода", пусната от предприемчива застрахователна компания. Кризата накара все повече хора да се страхуват да не останат без работа, което накара "Април Риск Салюшънс" да пусне продукт, предлагащ им сигурно обезщетение, в случай че по една или друга причина загубят месечния си доход. Условие е работникът да не е напуснал сам работата си и да не е дисциплинарно уволнен.

 

Минималната сума, за която можете да се направи застраховка срещу безработица, е минималната заплата - 240 лв. В случай че това се случи, застрахования ще получава до 70% от сумата за определен период от време, който се избира при сключването на застраховката. Ако например искате да получавате обезщетение 6 месеца след уволнението или съкращението, ще трябва да внасяте в компанията по 5 лева месечно. Ако пък желаете да се подсигурите за 9 месеца върху минималната заплата - вноската е 6,40 лв. месечно.

 

Предлагат се различни варианти на плащане на вноските – наведнъж или разсрочено. Дори се предлагат преференциални условия за висшисти - ако се представи диплома за завършено висше образование се дава 15 % отстъпка от вноските, информират от компанията.

 

Максималното обезщетение за месец е 1000 евро, като компенсацията, която компанията дава, е 70 процента от месечното възнаграждение. За да го получите обаче, трябва първо да представите удостоверение от бюрото по труда, че сте регистрирани там и безработицата ви не се дължи на това, че доброволно сте напуснали.

 

Обезщетение по тази полица може да се получава и за временна загуба на трудоспособност. При злополука, след която застрахованият е останал с трайни проблеми и може да докаже това с протокол от ТЕЛК, застрахователят също ще изплати сериозна сума.

 

Обезщетение се предвижда и смърт на застрахования, като в този случай обезщетението се получава от неговото семейство или роднини. При наличие на такава клауза в застрахователния договор се предвижда изплащане на сума между 2 000 и 20 000 евро, в зависимост от това, което е посочил застрахованият при сключването на полицата.