1:30 am
27 Септември 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


работещи пенсионери, уволнение

Поправка в КТ ще позволи безпроблемно уволняване на работещи пенсионери

 

От началото на следващата година, работодателите ще могат без проблеми да се освобождават от работа свои служители пенсионери, благодарение на нова поправка в Кодекса на труда. Тя ще даде възможност само с месец предизвестие да могат да се освобождават хора, които са започнали работа, след като са придобили и упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

 

Очаква се поправката да бъде прокарана в КТ чрез подготвените промени в Кодекса за социално осигуряване, които вече минаха на първо четене през социалната комисия в Народното събрание.

 

В момента трудовото законодателство позволява да се уволняват само служители, които навършат пенсионна възраст, но не и такива, които вече са се възползвали от правото си на пенсиониране. Това значи, че досега заплашени от уволнение бяха само бъдещи пенсионери, но не и настоящи. За проблема първи алармираха от военното министерство, което при съкращенията през лятото установи, че няма правна норма, по която може законно да освободи пенсионирани военни, назначени след това на работа, освен да ги обвини в некадърност. Оказа се, че съдът има разнопосочна практика по този казус. В едни случаи решава, че тъй като правото на пенсия вече е използвано, то не може да бъде отново основание за съкращение. В други обаче магистратите признават изпълнението на общите условия за пенсия като мотив за съкращение на по-рано пенсионирали се.

 

Като първа крачка за разрешаване на казусът, през юни в Кодекса на труда бе регламентирано, че изпълнението на общите условия за пенсиониране може да бъде мотив за съкращение на пенсионери, които са започнали работа, след като са се възползвали от правото си на ранна пенсия.

 

В мотивите към промените в КСО пише, че новата промяна създава възможност вече да се прекратяват договорите на всички придобили и упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо на какво основание е придобито то.

 

Дебатите по въпроса ескалираха още през лятото, когато започнаха основните дебати за пенсионната реформа заради дефицита на здравната каса. В унисон с идеята на пенсионната реформа да се стимулират хората да остават по-дълго време на пазара на труда синдикатите настояваха да отпадне възможността работодателите да освобождават хора, изпълнили условията за пенсия. Организациите на бизнеса обаче заявиха, че когато кандидат-пенсионерите са кадърни, в интерес на работодателите е да ги запазят на работа по-дълго време. А подобно решение ще ги принуди да ограничат назначенията на възрастни работници, поради опасността, че после трудно могат да се освободят от тях.