14:39 pm
12 Юли 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


лихви по депозити, лихви по кредити

Понижението на лихвите по депозитите изпреварва това по кредитите

 

Лихвата на потребителските кредити е намаляла само с около половин пункт, докато лихвите по депозитите са спаднали с 2 процентни пункта за година, алармира финансовият анализатор Иван Стойков. През изминалия месец тенденцията на намаление на лихвите се запазва както при влоговете, така и при потребителските кредити. Необичайно за летния сезон има по-голяма активност на кредитния пазар в сравнение с минали години.

 

Броят на отпуснатите кредити нараства в сравнение с изминалите 2 години, но намалява размерът на заемите, отчита анализатора. За година назад спадът на цената на потребителските кредити е около половин процентен пункт. Стойков отчита, че пониженията при потребителските кредити са почти еднакви при различните разновидности и са по-ниски в сравнение с ипотечните кредити. Последните са претърпели най-чувствителни корекции, като за година назад цената им е намаляла съответно с 1,3 процентни пункта за ипотечните заеми в евро и с 0,75 за тези в лева.

 

Според Иван Стойков депозитите продължават да бъдат във фокуса на внимание на банките, тъй като в един момент лихвите ще спрат да падат, защото няма процес, който да е безкраен. Статистиката показва, че дори в летните месеци банките демонстрират активност по отношение на кредитните продукти и според анализатора наближава момента, в който погледът на банките ще се обърне вече по-преимуществено към заемите и корекцията на техните условия, изразяващи се в понижение на лихви, такси и т.н. Стойков изрази надежда, че това би концентрирало вниманието на банките към кредитите и би оставило депозитите малко по-встрани, като по този начин условията по тях ще останат малко по-постоянни, а не масово променяни от толкова голям брой банки, както е в момента.

 

Спадът при лихвите по депозитите вероятно ще продължи поне до октомври-ноември.