2:45 am
16 Април 2021
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


влизане в Шенген

Подписваме договор за влизане в Шенген през 2011 година

 

Страната ни ще подпише присъединителен договор за влизане в шенгенското пространство още през март 2011 година. Сигналите в Брюксел за ускореното ни присъединяване към зоната дошли само преди седмица, разкри евродепутатката от ГЕРБ Мария Неделчева.

 

Още в края на май първо вътрешната комисия към Европейския парламент даде зелена светлина за включването на България към Шенгенската информационна система за обмен на данни между страните членки, а по-късно страната ни получи с голямо мнозинство подкрепа за това и в пленарната зала в Страсбург. Така дойде ред на Европейския съвет, който има окончателната дума за влизането ни в Шенген. Според очакванията подписване на договор в Брюксел може да се стигне към средата на 2011 година, което би означавало, че от 2012 година територията на България ще бъде част от единното шенгенско пространство.

 

Последните дни обаче в Брюксел се заговорило, че България е готова да подпише още в началото на следващата година. Последното стъпало, което трябва да изкачи страната ни по пътя към Шенген, е допълнителна проверка за нивото на защита на личните данни, които например граничните служби обменят за издирвани лица. Евроексперти най-вероятно ще ни ревизират за това между 22 и 28 ноември. По думите на Мария Неделчева, въпреки че през април сме се доказали като надежден партньор, който може да съхранява информацията, до назначаването на проверката се стигнало заради подаден през миналата година сигнал на високо ниво, че имаме проблеми с пазенето на данните.

 

По думите на евродепутатката, България ще получи силна подкрепа от Съвета на министрите на ЕС. Вече имаме заявена такава подкрепа от Германия и Полша, така че за изненади и дума не можело да става.

 

Според Андрей Ковачев след влизането ни в шенгенското пространство, което се състои от общо 25 държави, сред които Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Латвия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словения, Финландия, Франция, Чехия и Швейцария, през границите ще се минава съвсем свободно, преминаването през летищата ще става бързо, бизнесът ще се отпуши и не на последно място координацията между институциите ще се подобри значително.