13:26 pm
15 Декември 2019
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


местни данъци и такси пловдив

Пет пъти скача данък сгради за хотелите

 

Според вече одобрения от парламента Закон за месните данъци и такси, данък сгради за хотели и кръчми ще скочи от 4 до 6 пъти. Променя се данъчната основа, като вместо собствениците да плащат данък върху отчетната стойност на имота, ще дължат налог върху по-високата от отчетната стойност и данъчната оценка. Промяната се отнася не само за хотелите, а за всички бизнес сгради, като на фирмите са дава срок до 30 юни 2010 година да декларират в общините всички притежавани от тях имоти, за да може да се определят новите размери на данъците, които ще дължат.

Наред с това се дава право и на общините да могат да вдигат данък сгради. Ставката се предвижда да бъде от 0,1 до 2,5 на хиляда от оценката им, вместо досегашните от 0,5 до 2. От туристическия бранш алармираха, че по този начин разходите на хотелиерите ще се повишат многократно. Те се възпротивиха на мярката с аргумента, че в криза е немислимо да се слагат още препятствия пред и без друго задъхващия се бизнес. Още повече, че модерните през последните години комплекси с апартаменти ще останат незасегнати от скокът в местния данък сгради, защото се водят жилищни сгради. Повишава се само горната граница на данъка, който се определя от общините. Комплексите с апартаменти не се категоризират и според представители на туристическия бранш за тяхното регулиране има огромен пропуск в закона. Нагласите са , че новите налози ще доведат до спад и отлив от туристическия бизнес, който и без това сега се движи на ръба, като до 20% от бранша може да се окаже пред фалит.

За да компенсират новите разходи, собствениците на хотели и ресторанти ще трябва да освободят част от персонала си или да наемат персонал на половин работен ден, което ще повиши безработицата и напрежението. Това коментира Атанас Димитров, председател на Браншовата асоциация на ресторантьорите в София.