13:26 pm
15 Декември 2019
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Годишно приключване Пловдив

Очаквано поскъпване на горивата, заради законови промени

 

От „Българската петролна и газова асоциация” (БПГА) алармират, че в близките месеци цените на основните горива ще се повишат. Като причина посочват някои от промените в „Закона за акцизите и данъчните складове”, които влязоха в сила от 1 декември 2009 година.

 

Димитър Тортопов, представител на "Еко България" ЕАД, обясни, че компанията планира да увеличи цените на горивата с 10-15%. Той характеризира начина на работа на новото правителство като "странен" и добави, че такова нещо не се среща никъде в Европа и може да откаже фирмата от по-нататъшни инвестиции в България.

 

Отношението на Тортопов към новите промени беше подкрепено и от представителя на "Нафтекс" и "Петрол" Цветан Димитров и председателя на БПГА Андрей Делчев. Делчев обясни, че поскъпването е неизбежно и то ще зависи от инвестициите, които всяка от компаниите прави.

 

Цветан Димитров изчисли, че поскъпването с 10-15% означава увеличаване на продажната цена на литър гориво с 0.20-0.30 лв. Той добави, че това поскъпване ще намали търсенето и ще нанесе загуби в размер на около 200 млн. лева на държавата от намалените постъпления от акцизи.

 

Някои от новите текстове в закона, срещу които се обявиха от „Българската петролна и газова асоциация”, визират съхранението на горивата, регистрацията на търговците и начина, по който се зареждат бензиностанциите.

 

Според новите промени вече няма да бъде възможно съхраняването на горива с платен или забавен акциз. Горивата ще трябва да се продават веднага, след като бъдат доставени. От БПГА заявиха, че дори в момента разполагат с големи количества гориво на склад и в случая не знаят какво ще правят.

 

Стана ясно още, че бензиностанциите ще подлежат на отделен регистрационен режим към териториалните дирекции на Агенция "Митници". Според представителите на бранша, това са излишни административни трудности пред бизнеса, които излишно ще ги затормозяват и при това в момент, когато започват мащабни съкращения на митническия персонал.

 

Друг текст в закона, срещу който възропта бизнесът, касае зареждането на бензиностанциите. Той слага край на практиката с една цистерна да се зареждат няколко бензиностанции. От 1 декември тази година вече всяка бензиностанция трябва да се зарежда от различна цистерна. "Така, ако компанията има 100 бензиностанции, трябва да притежава 100 цистерни, за да ги зарежда", обясниха от БПГА.