19:14 pm
23 Септември 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


регистрация по ДДС на търговци на цигари

Отпада задължението за регистрация по ДДС на търговците на цигари

 

Отпада задължението търговците на тютюневи изделия да се регистрират по ЗДДС. Това съобщи председателят на бюджетната комисията към парламента Менда Стоянова, във връзка с на второ четене промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС). С измененията се прави промяна и в Закона за акцизите и данъчните складове и отпада задължението търговците на цигари да са регистрирани по ДДС.

 

Менда Стоянова обясни, че решението за въвеждане на подобно изискване е било погрешно, както показват анализите на бюджетната комисия. В голяма част от малките населени места няма магазини с разрешение за продажба на тютюневи изделия, което означава, че в тези там процъфтява нелегалната продажба на цигари.

 

Надеждите на правителството са, тази поправка в закона да намали контрабандата, като позволи на лоялните търговци да изпълнят законовите си задължения.

 

„Навсякъде в Европейския съюз всички търговци, които продават акцизни стоки, се регистрирани и по ЗДДС и това е правилният подход и правилният път. За съжаление обаче в България нещата винаги стоят малко по-различно, отколкото в Европа. И въвеждайки това изискване, ние не постигнахме резултат, а напротив, получи се обратният ефект”, коментира шефът на бюджетната комисия.

 

Решението беше потвърдено и от Народното събрание, с приемането на второ четене на промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Народните представители отмениха и текста, според който производството и изкупуването на тютюн се осъществява чрез писмени договори между купувачите и тютюнопроизводителите или техните организации, признати по реда на наредбата от Закона за подпомагане на земеделските производители, които се сключват в началото на всяка производствена година, но не по-късно от 31 март.