4:56 am
18 Юли 2024
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


връзка на касовите апарати с НАП

Отлагат с година връзката на касовите апарати с НАП

 

Финансовия министър Симеон Дянков съобщи на форум на предприемачи, че наредбата, задължаваща всички лица, регистрирани по ЗДДС, да свържат касовите си апарати със системата на Националната агенция за приходите (НАП), се отлага с една година.

 

По данни на Министерството на финансите над 300 хил. регистрирани по ЗДДС търговци все още не са изпълнили мярката и поради затруднения най-вероятно няма да я изпълнят в установения в момента срок до края на септември.

 

По думите на Дянков, с отлагането се цели временно облекчаване на малкия и среден бизнес от неминуемите разходи, породени от тази мярка, което ще им даде глътка въздух в условията на икономическата криза.

 

Бизнес организациите са приветствали отлагането на изискването.

 

Наредбата има за задача изкарване на бизнеса от сивия сектор и повишаване събираемостта на данъците, но според бизнеса момента не е подходящ за стартиране на тази мярка.

 

Срока за до края на септември за връзката между касовите апарати и НАП остава само ще се запази само за аптеките, които остават задължени да свържат фискалните си апарати с компютърните системи на приходната агенция. По думите на финансовия министър, задължението остава по изричното настояване на Асоциацията на българските аптеки.

 

Срокът за свързване на касовите апарати на бензиностанциите с НАП изтече в началото на тази година и заради нарушения бяха затваряни обекти.