12:29 pm
26 Февруари 2021
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


осигурителна вноска 2011

Осигурителната вноска скача с 3% от 2011 г.

 

Правителството и синдикатите се договориха за повишение на осигурителната вноска с 3 процентни пункта, което ще влезне в сила от началото на 2011 година. 2% от тях ще отидат за фонд "Пенсии" и 1% за фонд "Безработица". Освен това договорка се постигна и за криминализиране укриването на осигурителни вноски.

 

Очакванията са мерките да влеят допълнителни 700 млн. лева в хазната за 2011 година.

 

Правителството отстъпи пред предложението на синдикатите, направено днес по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество, като идеята е да се върне миналогодишната стойност на вноската за пенсия, която ще стане 18% и в същото време да се запази размерът на здравната вноска от 8%, само че събраните от здравни вноски средства да отиват изцяло в здравната система.

 

Бизнеса веднага разкритикува предложените мерки, като председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев ги нарече „безумни”. Той изрази съжаление, че правителството подкрепя безрезервно идеята, което е израз на паника и страх пред задаващите се синдикални протести.

 

На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество министър-председателят Бойко Борисов е изразил склонност парите за здравеопазване да остават изцяло в здравната система от 2011 година, а не както досега 2% от тях да отиват в резерва на НЗОК. Според Данев това е налудничаво, тъй като се наливат пари в нереформирана система, каквато е здравната. Той представи данни, според които става въпрос за сума от рода на 2,6 милиарда лева. Подобна мярка цели балансиране на консолидираната фискална програма, в която участва и резервът на здравната каса, без преди това да се реформира и излекува здравната система, чиито проблеми са много тежки. За постигане на тези цели бюджетът на Националната здравноосигуриелна каса е завишен с 400 млн. лева спрямо този за 2010 година преди актуализацията му и със 180 млн. лева след актуализацията.

 

От Българската стопанска камара заявиха още, че в момент на крехки опити за възстановяване на икономиката едно увеличение на осигурителните вноски би потопило бизнеса отново в сивия сектор и би увеличило безработицата, а това в дългосрочен план би довело до обратен ефект – намаляване на приходите в бюджета.