13:29 pm
15 Декември 2019
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Микрофинанс - Пълно счетоводно обслужване за Пловдив

Общините масово вдигнат местните данъци за 2010 г.

 

Една по една общините започнаха да готвят вдигането на местните данъци за догодина, възползвайки се от възможностите които им дават новите промени в Закона за местните данъци и такси.

 

Първи обявиха намеренията си за по-високи налози от началото на новата година администрациите на Пловдив, Благоевград и Шумен.

 

В Благоевград кметът Костадин Паскалев предлага данък сгради да се повиши от 1,2 на 1,4 промила. Аргументите му са, че в момента ставката в общината е сред най-ниските в страната. Още по-чувствително се планира вдигането на налога върху сделките с недвижими имоти – от 1.75% на 2.20%. Данъкът върху превозните средства се предвижда да се покачи с цели 20%. За да оправдае това, Паскалев каза, че облагането на автомобилите не е променяно от три години, а натрупаната инфлация за този период е 42%. Таксата за битови отпадъци в Благоевград може да се увеличи от 1.1 на 1.3 промила.

 

С 20-25% ще скочи данъкът върху автомобилите в Пловдив, като повишението ще е според марката и обема на двигателя. Според планираната промяна собствениците на най-масовите коли ще получат най-малко увеличение за разлика от притежателите на луксозни возила, където процента ще е по-голям. Общината аргументира намеренията си не с кризата и с изпразнените общински бюджети, а с това, че данъкът не е променян през последните години. Данъкът върху сделките с имоти също ще се повиши от 2 на 2.5%. Като опит за компенсация на тези повишения общината предлага леко намаление на такса смет. Бизнесът ще плаща 5.5 вместо 6 промила, а гражданите - 1.2 вместо 1.3 промила.

 

Местния парламент в Шумен пък обяви намеренията си данъкът върху превозните средства да се вдигне с 30%. Имотните сделки ще се облагат вместо с 2,2% както е в момента - с 2,8%. Има предложение да отпадне такса смет за детските градини и социалните заведения в града.

 

Всички предложения на общинските администрации за промени в местните данъци и такси предстои да се обсъждат и гласуват от местните общински съвети. Правителството даде право на общините да вдигат и да свалят местните данъци от следващата година. "Аз мисля, че почти всички общини в България ще вдигнат налозите през 2010 година, като на много места даже ще стигнат тавана", коментира кметът на Смолян и председател на Националното сдружение на общините в България Дора Янкова. Тя обясни, че кметовете са притиснати от обстоятелствата да правят това заради липсата на достатъчно средства за капиталови разходи, зимно поддържане и ремонт на пътищата. Янкова обясни, че в Смолян максималният размер, който може да постъпи в общината от пътния данък например, е не повече от 900 хил. лева. "С тях трябва да се поддържа 470 километра общинска пътна мрежа, както през зимата, така и през лятото. На тези, които крещят на висок глас, им предлагам да дойдат в кметството, за да им дам да разпределят тези пари", допълни Янкова.