3:48 am
28 Май 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


пенсионна реформа

Обещават увеличение на пенсиите от догодина

 

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че през следващата година ще има увеличение на пенсиите. Още няма яснота обаче за размера на увеличението на пенсионните плащания и точно през кое време на годината ще се реализира.

 

Министърът беше категоричен, че пенсионната реформа трябва да започне през 2011 година. Промените в начина на пенсиониране - с по-голям стаж, ще влязат от юли догодина, тъй като хората трябва да имат поне 12 месеца, за да се приспособят към новостите при пенсионирането. В настоящия момент 60% от средствата за пенсии идват от бюджета, поясни Младенов.

 

По думите му ако пенсионната реформа не се направи от догодина, както министерството вече е планирало, този процент ще бъде много по-голям. Така ще се ощетяват останалите сектори като здравеопазване, образование, култура, спорт и т.н. Младенов подчерта, че целта на реформата е да се стабилизира пенсионната система, за да бъде по-устойчива и държавата да участва с по-малък процент от приходите от данъци за да плаща пенсиите, като подобно на повечето страни в ЕС, по-голямата част да бъде от осигурителни вноски. Министърът обобщи, че със синдикатите са на едно мнение правителството да си постави за цел след 10 години размерът на пенсията да бъде 65 % от размера на заплатата.

 

Това може да стане само ако пенсионната система се реформира, категорични са от социалното министерство. Първите крачки предстоят - от януари влизат в сила нови правила за ранно пенсиониране. Ще се засили и контролът върху даването на инвалидни пенсии.

 

Най-вероятно от юли 2011 година ще се повиши осигурителният стаж за пенсия - за жените ще стане 37 години, а за мъжете 40, като се запази възрастта за пенсиониране.

 

Пенсионната реформа предвижда още, лицата които нямат стаж, но пък са навършили пенсионна възраст, да получават пенсия в намален размер. А тези , които са изпълнили всички условия, но продължават да работят - ще получават бонуси върху пенсията. Ще се стимулира и допълнителното доброволно пенсионно осигуряване. Чрез увеличение на данъчните облекчения от 10 на 15%, както за работника, така и за работодателя.