9:13 am
04 Август 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


консултации НАП

Нов отдел към НАП ще консултира богатите

 

Ново звено в Националната агенция по приходите ще консултира богатите българи по отношение на задълженията им към бюджета. Това съобщи изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, който съобщи, че е чул идеята от свой колега в Англия, където имало подобно по-специално отношение към богатите.

 

По думите му, това е начин да се помогне на заможните българи да разберат своевременно кога и колко данъци дължат, както и да преценят възможностите за оптимизирането им и рисковете от неплащането им.

 

По този начин от една страна ще се подобри данъчната дисциплина на богатите, които своевременно ще декларират и внасят задълженията си към държавата, а от друга ще се облекчи работата на приходната агенция. Освен това звеното ще изпълнява и консултантска дейност, която ще е в помощ на заможните граждани.

 

Експертите на НАП ще разясняват на милионерите какви законови опции имат за намаляване на дължимите налози, като по този начин ще ги стимулират да си ги плащат навреме. Вариант за данъчна оптимизация, който ще се предлага на богатите, е даряване на част от печалбите за фонда за лечение на деца в чужбина и така плащане на данъци върху по-малко приходи.

 

По думите на Красимир Стефанов в звеното трябва да влязат най-подготвените кадри на агенцията.

 

Стефанов опроверга обвиненията, че акциите на данъчните през лятото, които доведоха множество проверки на луксозни имоти, коли, футболисти, фолкзвезди и т.н., са PR акции на правителството. Той заяви, че в резултат на проверките е повишена базата за облагане с данъци приблизително с 2 млрд. лева. „С гордост мога да заявя, че през тази година обществото и бизнесът усещат, че има данъчна администрация, която поставя всички равни пред закона", каза още изпълнителният директор на НАП.

 

Като следствие от акция „Хеликоптер” в момента на проверка подлежат собствениците на 250 луксозни имота, обясни още Стефанов и отново повтори, че много от тях са прехвърлили имотите си на фирми, а всъщност се използват за жилища, за да минат разходите по обслужването им като разход на фирмата.

 

Красимир Стефанов информира още, че до края на годината ще изпълнят заложените приходи от 11,931 млрд. лева на 100%, и отчете, че през 2010 г. са уволнени 70 служители, заради съмнение за корупция. Той се похвали, че за една година са пресечени злоупотреби за над 1,200 млрд. лева.