19:35 pm
23 Септември 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Актуални икономически новини, предоставени от счетоводна къща МИКРОФИНАНС

Нова антикризисна мярка - кредити за покриване на осигуровки

 

Нова мярка за борба с рецесията обсъжда правителството с бизнеса и синдикатите. Това е възможността за даване на кредити за покриване на осигуровките на затруднените фирми. Това обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

 

Идеята е финансовите институции да отпускат заеми на закъсали компании, с които те да покриват дължимите осигурителни вноски на персонала си. Младенов обясни, че това не е експериментална практика, а вече се прилага в някои страни като Белгия например. Дали моделът е приложим в България и как точно ще се приспособи към нашите условия тепърва ще се анализира и уточнява от експерти. В конкретния момент обаче банките не са склонни да отпускат подобен род кредитни линии, съобщи заместник социалният министър Красимир Попов.

 

Социалният министър обясни, че проблемът с невнесените осигуровки става все по-осезаем. По данни на ГИТ, НАП и НОИ в момента голяма част от предприятията имат големи затруднения и плащат със закъснение заплатите и осигуровките на персонала си.

 

От друга страна държавата също е огромен длъжник на бизнеса. Това алармира председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев. Затова по думите му се получава един затворен кръг. Според неговите данни невърнатото на фирмите ДДС многократно надвишава обявената от финансовото министерство сума от 440 млн. лева. "Нефактурираните плащания възлизат на най-малко още толкова", уточни Данев.

 

"Държавата дължи на частния сектор поне 1-2 млрд. лева", изчисли и Иво Прокопиев от КРИБ. Дълговете са натрупани не само по линия на невърнати данъци, но и през общините, акцизите, доставката на консумативи и лекарства, както и чрез държавните структури, които не плащат навреме. Така по думите му на бизнеса не му остава нищо друго, освен да не внася осигуровки на работниците си и да не плаща дължимия ДДС.

 

По тази причина предприемачите предложиха да не бъдат глобявани компаниите, на които държавата е длъжник. Реално тя също е работодател, но няма как да се глобява сама, саркастично намекна Божидар Данев.

 

Предложението да бъдат опрощавани финансовите санкции бе принципно подкрепена от социалния министър Тотю Младенов. Той обаче побърза уточни, че всичко това първо трябва да се съгласува и обсъди с министър-председателя, с министъра на финансите и този на икономиката. Той призна, че дори собственото му ведомство има неизчистени плащания към строителни фирми, работили по "Красива България" и Социално-инвестиционния фонд в размер на около 32 млн. лв., като графика на изплащането тепърва ще се уточнява между министър Младенов и шефа на Строителната камара Симеон Пешов.