12:02 pm
10 Юли 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


укриване на данъци

На трето място в ЕС сме по укриване на данъци

 

България е на трето място в Европейския съюз по укриване на данъци, като пред нас са само Италия и Румъния. Това сочи класация на списание "Контрибуенти", издание на Асоциацията на италианските данъкоплатци.

 

Италия е лидер в ЕС с рекордно избягване на данъци. Според огласената от списанието класация, италианските данъкоплатци не се декларират 54,5% от подлежащите на облагане доходи.

 

Очаквано абсолютният рекорд принадлежи на Неапол и на областта Кампания, където не се плащат съответно 66 и 64 на сто от данъците, а две трети от търговците не издават фискални бонове на своите клиенти.

 

По отрасли, класацията на неплатени данъци в Италия се оглавява от индустриалните предприятия с 32,8%, следвани от банки и застрахователни компании - 28,3%, търговци - 11,7%, занаятчии - 10,9%, свободни професии - 8,9% и наемни работници и служители - 7,4%.

 

Данните са от специализираните полицейски органи на страните от ЕС и са обработени от неправителствената организация KRLS-Network of Business Ethics.

 

След Италия в класацията се нареждат Румъния с 42,4% укрити доходи, България - 39,8%, Естония - 38,2% и Словакия - 35,4%.

 

Най-съвестни данъкоплатци са шведите със 7,3% укрити доходи, белгийците - 10,1% и англичаните - 11,7%.