18:08 pm
23 Септември 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


Микрофинанс ООД Пловдив - данъчни и осигурителни консултации.

НЗОК слага лимит на безплатните лекарства

 

От 1 април 2010 г. Националната здравно осигурителна каса възнамерява да сложи лимит на изписваните лекарства по всяка диагноза, плащани от касата. Това заяви заместник директорът на НЗОК Албена Златарева. С това касата ще въведе поредното голямо ограничение в лечението. Причината според нея е ограничения бюджет на касата за плащането на медицински услуги и стоки.

 

Ограниченията ще се отнасят за всички болести и лекарства, като се цели да бъдат принудени лекарите да изписват по-евтини медикаменти. В момента подобни ограничения липсват.

 

НЗОК ще плаща предварително определена средна стойност за всяко заболяване. Например за заболяване Х лимитът ще е 100 лева, ако лекарството струва 105 лв. 5-те лева ще се заплащат от пациента. Който предпочита лечение извън лимита, ще си го заплаща, обясни Златарева.

 

Държавата е създала редица механизми, с които се опитва да накара производителите да дадат най-ниската цена за медикаментите, плащани от НЗОК. Освен това при доста медикаменти здравната каса не покрива цялата стойност, а само 25, 50 или 75%. Лекарите обаче не бяха задължени да се съобразяват с цената на лекарствата, които изписват. Така ставаха много злоупотреби, свързани с взимане на комисионни от лекари за толериране на определена марка лекарства, независимо че цената им не е най-ниска и качествата най-адекватни на заболяването.

 

С новите лимити касата се опитва да намали разходите си за медикаменти, които се увеличиха от средата на 2009 година, когато отпаднаха ограниченията за т.нар. „лекарства по протоколи”. За скъпоструващи лечения на болести като хепатит, множествена склероза, бъбречна недостатъчност допреди година здравната каса имаше програми, в които влизаха ограничен брой пациенти, а за тези за които нямаше пари, имаше списъци на чакащи. Засега не се предвижда да се върнат тези програми, но за сметка на това ще има лимити за всяка диагноза и пациент.

 

Предвижда се до началото на април да бъде създадена комисия, която да определи критериите, по които ще се определя лимита за всяка конкретна диагноза, след което ще се определят и конкретните стойности.

 

"Сега например за хипертония се плаща различно в отделните области. За хипертония в София - това, което касата плаща, е много повече, отколкото в Търговище или в Плевен. Разликите в лечението се определят от многото медикаменти на пазара. Не може обаче здравната каса да увеличава разходите си, защото на пазара се появяват нови лекарства. Това е единственият начин, по който ние можем да контролираме бюджета си през 2010 г.", обясни Златарева.

 

През 3 месеца ще се преразглеждат разходите по различните диагнози и ще се определя лимита. На пациенти, които държат на скъпи медикаменти, ще им бъдат изписвани, но ще трябва да си доплатят разликата.

 

Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари Любомир Киров изрази опасението, че по този начин пациентите ще се лишат от някои по-добре платени от касата лекарства и ще се наложи да се сменят терапии. Лимитите ще доведат и до опашки и хаос пред кабинетите, защото на лекарите ще им се наложи да обработват повече документи и ще трябва да пресмятат дали изписаните медикаменти влизат в определения за диагнозата лимит. Според Киров така ще се стигне и до повече грешки от страна на лекарите и съответно повече санкции от страна на здравната каса.

 

От години касата налага ограничения за изследвания и прегледи при специалисти. Въпреки че преди изборите ГЕРБ обещаваше да премахне лимитите, след като дойде на власт не само остави съществуващите ограничения, но въведе и делегирани бюджети в болниците, т.е. точно определена сума за лечение, която лечебното заведение няма право да надвишава, независимо от пациентопотока.