7:50 am
04 Август 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


продажба на фирми със задължения

НАП ще може да проверява фирми при продажбата им

 

В двумесечен срок от НАП ще могат да проверяват дружества, при които е започнала процедура за продажбата им. Промяната ще бъде направена в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков.

 

В момента никъде в закона не са регламентирани възможностите за проверка на данъчните при продажба на търговски дружества. Промените ще дадат възможност на инспекторите от НАП да провери както фирмата, която е обявена за продан, така и фирмата или лицето – купувач. Целта е да се спрат злоупотребите, при които собственици на дружества със задължения ги продават на нискообразовани и социално слаби лица.

 

“В сегашния текст на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс има промяна, която казва, че ако някой иска да си продава фирмата и тя има дългове, има 60-дневен срок, в който Националната агенция за приходите може да проверява и двете фирми, за да може по този начин да не стават тези промени, че фирми с големи задължения след това се прехвърлят на хора, които нямат възможността да плащат тези задължения“, коментира финансовия министър предстоящата промяна в ДОПК.

 

Дянков уточни, че има и друга промяна - за плащането в брой. Тя е минала досега на първо четене в пленарна зала и на второ четене в парламентарна комисия, така че по думите на вицепремиера предстои да бъде гласувана окончателно до края на януари. Чрез нея ще се плащат пари в брой до 5000 лева, което от една страна, ще ограничи измамите, а от друга - възможностите за некоректно боравене със средства, които не влизат в бюджета.