13:35 pm
15 Декември 2019
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


ддс регистрация пловдив

Максимално забавяне на възстановяването на данъчен кредит

 

В указание, публикувано във вътрешния сайт на НАП се нарежда на всички поделения да задържат максимално дълго време възстановяването на ДДС. Указанието предвижда за възстановяване в големи размери назначаване на детайлна ревизия, която да продължава до 4 месеца. Не са посочени сумите, над които дружеството ще подлежи на проверка, но според директори на териториални поделения на НАП в страната, указанията са за възможно максимално забавяне на възстановяването, независимо от сумите.

Ускоряване на процедурата по възстановяване на ДДС бе предизборно обещание на ГЕРБ като инструмент за борба с рецесията. Бизнеса негодуваше, тъй като НАП бавеше възстановяването на 620 млн. лева ДДС. В следствие на това НАП отчете, че връща постепенно тези пари на компаниите и по последна информация сумата е намаляла до 350 млн. лева.

Според експерти, назначаването на специална ревизия преди възстановяване на ДДС, ще засегне най-силно износителите. В момента законът задължава НАП да възстановява ДДС на износителите всеки месец, толерирайки по този начин износа. Ако информацията се окаже вярна, това ще значи, че НАП прави точно обратното на това което бизнеса иска от правителството. Такава проверка отнема минимум 2-3 месеца и означава забавяне на възстановяването на данъчния кредит с поне 4 месеца.

Неправомерното задържане на ДДС от държавата в момента се оказа ненаказуемо. Но се чуха предложения от депутати да има промени в данъчните закони които да регламентират наказателна лихва за държавата, ако ревизията не докаже злоупотреби и документацията е изрядна. Промените обаче все още чакат гласуване в парламента. А натрупания до момента невъзстановен данъчен кредит в хазната пази бюджета от излизане на голям дефицит.