0:36 am
18 Ноември 2019
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


връщане на майчинство, ясла

Майките ще връщат майчинство ако детето е било на ясла

 

Майките, получили майчинство за периода, когато детето им е било в ясла, ще връщат парите плюс лихвата върху тях само за дните, когато детето е посещавало детското заведение.

 

В момента Националния осигурителен институт /НОИ/ дава указания майките да бъдат санкционирани само по отношение на дните, когато децата са посещавали детското заведение и са плащали т.нар. хранодни, съобщи управителят на НОИ Христина Митрева на кръгла маса по повод реформите в пенсионната система. Това се прави, защото има наложени санкции и в дни, когато децата не са посещавали ясла, уточни Митрева. Въпреки това тя беше категорична, че от НОИ ще бъдат безкомпромисни в позициите си по отношение на това, че майките са нарушили нормите.

 

"Въпросът е, че аз като управител и Националният осигурителен институт като институция е длъжна да спазва законодателство, което е прието от парламента, което е минало през правителството. Ясно е, че ние ако не го правим това нещо, Сметната палата и другите органи пък нас ще ни санкционират", аргументира се Митрева. Проблемът е тежък и има много атаки, обмисляме в момента въпроса с наказателната лихва, каза още Христина Митрева. Тя посъветва майките да изложат мнението си в петиция, която да внесат до Народното събрание, Министерски съвет, до Министерство на труда и социалната политика. Решение може да се намери, въпросът е да търсим диалог, подчерта управителят на НОИ.