9:10 am
04 Август 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


икономически растеж на България

МВФ прогнозира ръст на икономиката на България от 0,2% през 2010 г.

 

Икономическият ръст на страната ни може да нарасне с 0.2% през 2010 година, ръководен най-вече от възстановяването на износа, а инфлацията ще поддържа умерено ниво след миналогодишната рецесия. Това предвижда Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от „Бизнес Уийк".

 

Според анализатори на фонда, увеличаването на износа ще доведе до икономическо възстановяване през текущата година като се предвижда БВП да се повиши с 0.2 на сто в 2010 г. Прогнозите са инфлацията да остане на умерено ниво от 2.2% в сравнение с 2.5% през миналата година.

 

Присъединилата се към ЕС в началото на 2007 г. България разчита на повишеното търсене на нейните продукти като например метали, текстил и мебели, за да тушира рецесията, коментира „Бизнес Уийк".

 

По данни на МВФ икономиката на страната се е свила с 5% през 2009 г. Фонда похвали плановете на правителството да овладее фискалния дефицит чрез намаляване на разходите.

 

По данни на финансовия министър Симеон Дянков дефицитът за месец май е между 75 милиона и 80 милиона лв., а фискалният резерв е 6 млрд. 648 млн. лева. С натрупване от началото на 2010 г., дефицитът в държавния бюджет е около 1 млрд. 380 млн. лв.

 

„Директорите подчертаха значението на приспособяването на публичните политики, за да се подготви България за членство в еврозоната", заяви МВФ. „Поддържането на фискална дисциплина и задълбочаването на структурните политики не само ще заздрави икономическите принципи, но и ще покаже, че България може бързо да коригира своята икономика в рамките на ограниченията в споразумението на паричния съвет".