11:04 am
26 Февруари 2021
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


лотария на НАП

Лотария на НАП ще стимулира гражданите да изискват касов бон

 

Вижте промените в ЗДДС за 2011 година

 

От Националната агенция за приходите (НАП) обявиха, че изрядните данъкоплатци ще имат възможност да печелят различни предметни награди и данъчни преференции при плащането на налозите си в края на годината. Наградите ще се теглят всеки месец с организирана за целта лотария на приходната агенция.

 

Освен месечните награди, в края на годината се предвижда даването на голяма награда, която може да е лека кола или апартамент. Условие за участие в лотарията е, при покупка гражданите да изискват касов бон, който да изпращат в НАП.

 

За начало на лотарията е обявен месец януари 2011 година. В момента е сформирана работна група, която ще реши как да се подават касовите бележки от гражданите, за да се включат в томболата, и какви конкретно ще са наградите. Начинанието е подкрепено и от Министерството на финансите.

 

Предвижда се предметните награди да са предимно черна и бяла техника, като вида на голямата награда, която ще се тегли накрая на годината, все още не е определен. Очаква се разработването на онлайн система, с която потребителите да регистрират своите касови бележки по интернет. В същото време обаче ще има и възможност бележките да се изпращат и по пощата, за да не се изключват от томболата възрастните хора, които масово нямат достъп до интернет.

 

Инициативата е част от мерките на приходната агенция за противодействие на сивата икономика и изваждане на светло на укритите обороти, като се изисква издаването на касов бон от гражданите, което с времето да стане практика, като част от гражданската съвест. Другите предприети мерки срещу „икономиката в сянка” са ограничаване на разплащанията в брой и свързване на касовите апарати с НАП.