7:58 am
04 Август 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


купуване на стаж за пенсия

Купуваме стаж за пенсия на изплащане

 

В резултат на планираната пенсионна реформа, която ще ни отдалечи с поне още 3 години от заслужения отдих, зачестяват случаите хора в предпенсионна възраст да си купуват на изплащане недостигащите им години трудов стаж за пенсиониране, като се съгласят да им удържат вноските от пенсията, която ще взимат. Това показват данни на Националния статистически институт.

 

Законът позволява да си купим трудов стаж за времето, в което сме следвали полувисше или висше образование, като максималния срок е 5 години съобразно учебните планове на съответната специалност. Като условие трябва да сме се дипломирали.

 

Вноската, с която плащаме за липсващия стаж, се определят всяка година със Закона за бюджета, като за 2010 година тя е 16% от 420 лв. или 67,2 лв. месечно. Ако искаме да платим максимално позволените ни 5 години, това ще ни коства 4032 лева. Закона дава възможност освен плащане на пълната сума, разсрочване по специален план, който се договаря с НОИ. Много удобен вариант, който предлага НОИ, е изплащане на липсващия стаж за сметка на полагаемата пенсия. При полувисше образование сумата може да се разсрочи до 5 г., а при висше - до 8 г.

 

Определена веднъж сума не се променя повече независимо от инфлация или други макроикономически показатели. Трябва да се знае обаче, че дори да имаме точките, които за сега са 94 за жените и 100 за мъжете, трябва задължително да навършим необходимата пенсионна възраст, за да можем да получим пенсия, т.е. само при навършена възраст образованието може да се превърне в трудов стаж.

 

Средностатистическата пенсия в страната в момента е 262 лева, като хората с необходимия стаж и възраст получават средно по 284 лева, а социалната пенсия за старост е 100 лева.

 

Очаква се до месец Консултативният съвет по пенсионната реформа към министерството на труда и социалната политика да избере един от четирите разработени варианта за удължаване на годините трудов стаж и да го предложи на правителството.

 

Министър Тотю Младенов обаче изказа мнение, че най-приемливо е пенсията да се получава при 40 г. осигурителен стаж за мъжете и 37 г. за жените.