8:44 am
04 Август 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


стаж за пенсия

Кабинета вдига минималния осигурителен стаж за пенсия

 

От първи юли 2011 година ще се повиши минималният осигурителен стаж за пенсиониране. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на редовното заседание на Министерския съвет.

 

Това е част от дълго коментираната пенсионна реформа. Предвиждат се и редица промени, според които се въвеждат нови изисквания за осигурителния стаж, необходим за пенсиониране, за работещите в трета категория труд.

 

Минималният необходим за пенсиониране осигурителен стаж за жените се повишава от 34 на 37 години. За мъжете осигурителният стаж ще се повиши на 40 години, като в момента е 37.

 

Минималната възраст необходима за пенсиониране няма да се променя, като ще остане 60 години за жените и 63 години за мъжете.

 

Навършилите пенсионна възраст, на които не им достига трудов стаж до 3 години, ще имат право на пенсиониране, но с намален размер на пенсията с 2,4% за всяка година недостигащ стаж.

 

За тези които продължават да работят при навършена минимална възраст, необходима за пенсиониране и минимално необходим стаж, е предвиден бонус от 2,4% на година.