13:27 pm
15 Декември 2019
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


индексация на пенсиите

Индексацията на пенсиите да става спрямо инфлацията

 

В България размера на пенсионната вноска е най-нисък, в сравнение с другите държави от Европейския съюз, каза Астра Звиниене, представител на Световната банка. Експертът направи сравнение на българската пенсионна система с тези в другите европейски страни.

 

По отношение на публичните разходи, които се заделят за пенсии, страната ни се намира в средата на класацията. Най-много средства за пенсии се заделят в Унгария, Словения и Полша. Все пак правителствата и на тези държави водят политика на намаляване на разходите. В дъното на класацията са балтийските държави, които също понижават държавните средства за пенсионната система.

 

Оказва се, че продължителността на живот в България е по-ниска, в сравнение със стандартите на Европейския съюз.

 

Статистиката в Европа сочи, че 36 % от жените и 57 % от мъжете се оттеглят от работа преди достигане на законовата пенсионна възраст, като реалната възраст за пенсиониране е 59-60 години.

 

Астра Звиниене определи отминалото десетилетие като много добро за българската пенсионна система. Но опасенията и са, че държавният бюджет вече много трудно ще може да поддържа стабилността на пенсионната система, както е било до скоро.

 

„Според прогнозите ни, пенсионната системата няма да бъде стабилна за в бъдеще, дори и държавата да запази активната си подкрепа”, заяви представителят на Световната банка.

 

Като начин за справяне с пенсионните разходи в условието на финансовата криза, експертът на Световната банка предложи да се увеличи законовата възраст за пенсиониране. Друго възможно решение е размерът на пенсиите да бъде индексиран спрямо темпа на инфлация. Като крайна и нежелателна мярка, предизвикана от евентуалното бездействие на държавата, Звиниене посочи орязване на пенсионните нива, което неминуемо би понижило размера на средствата за пенсионерите. Тя допълни, че това, трябва да бъде направено на база на устойчивото развитие.

 

Изводът на Звиниене е, че в българската пенсионна система съществуват редица проблеми и има нужда от реформа. „Невземането на решение също е решение, но резултатите от него често са болезнени”, обобщи екпертът от Световната банка.