8:40 am
04 Август 2020
Микрофинанс ООД Пловдив
Счетоводни новини

Новини


надомна работа

Изравняват надомната работа с тази на работно място

 

Министерски съвет одобри споразумения за регулиране на надомния труд, според които работещите надомна работа и дистанционен труд ще бъдат с трудови договори, ще подлежат на осигуряване и ще им се зачита трудов стаж. Така те ще имат равни права с работниците, които се трудят в пределите на фирмите. Това стана ясно след изказване на социалният министър Тотю Младенов при подписването на документите днес.

 

Споразуменията за надомната работа и дистанционния труд дават добра регулация и са възможност между труда и капитала да има работеща комуникация, от своя страна поясни министър-председателят Бойко Борисов.

 

Според аналитичен доклад на КНСБ за състоянието и проблемите на надомните работници в България, по-голямата част от мненията показват, че надомната работа и неформалната заетост като цяло, е остаряла форма на труд, която не е част от модерната политика. Повече от половината от работещите такъв труд са между 55-60 години или пенсионери. Данните от изследвания в Европа и света обаче сочат, че този начин на труд има трайно присъствие.

 

Надомна работа е тази, която се полага от работник или служител по трудов договор. В споразуменията се дефинира какво трябва да получи надомният работник, за да са защитени правата му. Има част, касаеща надомния работник, като самонаето лице.

 

По неофициални данни надомните работници в България са между 300 хил. и 500 хил. души.